Liderii Uniunii Europene au dat undă verde vineri pentru sancționarea Belarusului, după ce au ajuns la un acord privind un mesaj de fermitate însoțit de amenințarea cu sancțiuni adresat Turciei, la finalul unor intense negocieri.

Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, reuniți în summit la Bruxelles, au ajuns la un acord, după lungi ore de negocieri pentru a convinge Atena și Nicosia, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP, relatează Agerpres.

Sancțiunile au în vedere circa 40 de oficiali belaruși, acuzați de represiune contra opoziției sau de falsificarea rezultatului alegerilor prezidențiale, dar nu și pe președintele Aleksandr Lukașenko, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Președintele Lukașenko nu figurează pe listă”, a precizat Charles Michel într-o declarație de presă.

Măsurile erau pregătite de mai multe săptămâni, dar trebuiau aprobate în unanimitate de statele membre. Ciprul, susținut de Grecia, a refuzat să își dea acordul dacă UE nu adresează mai întâi un mesaj în forță Turciei pentru ca aceasta să înceteze operațiunile ilegale de foraj în apele sale.

De altfel, și conflictul din Mediterana de Est, unde Turcia, Grecia și Ciprul își dispută zăcăminte de hidrocarburi, s-a aflat joi în centrul discuțiilor la summitul european.

Potrivit EURACTIV.com, negocierile s-au purtat asupra a trei drafturi de concluzii, deoarece Atena și Nicosia considerau că nu conțin nicio perspectivă de a penaliza Turcia, exprimând doar „solidaritatea” UE cu Grecia și Cipru.

În cele din urmă, liderii de stat și de guvern din UE au agreat că vor continua „să monitorizeze îndeaproape evoluția situației” și, în funcție de evoluții, va adopta sancțiuni „cel târziu la reuniunea sa din decembrie”.

Pe de altă parte, Consiliul European a vrut să dea și o notă pozitivă abordării în relația cu Turcia.

„Cu condiția să existe eforturi susținute de a opri activitățile ilegale vizavi de Grecia și Cipru, Consiliul European a convenit să lanseze o agendă politică pozitivă UE-Turcia cu accent deosebit pe modernizarea uniunii vamale și pe facilitarea comerțului, pe contactele interumane, pe dialogurile la nivel înalt și pe cooperarea continuă în ceea ce privește chestiunile referitoare la migrație, în concordanță cu Declarația UE-Turcia din 2016. Consiliul European își invită președintele să elaboreze, în cooperare cu președinta Comisiei și cu sprijinul Înaltului Reprezentant, o propunere de reimpulsionare în acest sens a agendei UE-Turcia”, se arată în concluziile summitului.

De asemenea, UE cere guvernului de la Ankara să reia rapid negocierile cu Nicosia pentru „soluționarea tuturor litigiilor dintre Turcia și Cipru care sunt legate de domeniul maritim”.

„Vrem o relație credibilă cu Turcia, iar asta se va întâmpla doar dacă dispar acțiunile provocatoare”, a punctat și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în conferința de presă de după prima zi a summitului celor 27 de lideri de stat sau de guvern din UE.

Turcia și-a retras vasele de război din apele Greciei în urmă cu mai multe săptămâni, o atitudine considerată constructivă de UE, dar vase turcești se află încă în zona economică exclusivă a Ciprului, astfel că relațiile dintre Ankara și Nicosia sunt problematice.