Consiliul European adoptă măsuri pentru a interzice companiilor aeriene din Belarus să zboare în spațiul aerian al UE. Consiliul European mai cere Consiliului și o listă cu entități care să fie supuse sancțiunilor.

Barend Leyts, purtător de cuvânt al Consiliului European, a anunțat luni seara, pe Twitter, că șefii de stat și de guvern au căzut de acord asupra unui set de măsuri la adresa Belarus, după deturnarea unui avion pentru a aresta un jurnalist.

Șefii de stat și de guvern au solicitat Organizației Aviației Civile Internaționale să investigheze de urgență acest incident ”fără precedent și inacceptabil”.

Liderii europeni au cerut eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevici și a prietenei sale și să li se garanteze libertatea de circulație.

Ei cer Consiliului UE să adopte noi includeri pe listă a unor persoane și entități, ”cât mai curând posibil, pe baza cadrului de sancțiuni relevant”.

Consiliul European mai solicită Consiliului UE ”să adopte sancțiuni economice specifice suplimentare și invită Înaltul Reprezentant și Comisia să prezinte fără întârziere propuneri în acest sens”.

Șefii de stat și de guvern solicită companiilor europene să evite survolarea spațiului aerian al Belarus.

Totodată, ei cer Consiliului să adopte ”măsurile necesare pentru a interzice survolarea spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și pentru a împiedica accesul curselor aeriene operate de aceste companii la aeroporturile din UE”.

De asemenea, liderii europeni și-au exprimat solidaritatea cu Letonia în urma expulzării nejustificate a diplomaților letoni de către Belarus.

"Răspunsul nostru trebuie să fie puternic, imediat, într-un singur glas. UE trebuie să acționeze fără ezitare și să-i pedepsească pe cei responsabili", a declarat președintele Parlamentului European, David Sassoli, în discursul său la summit. 

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen a promis "un răspuns foarte puternic” la un ”comportament scandalos”.

"Vom exercita presiuni asupra regimului până când acesta va respecta în cele din urmă libertatea media, libertatea de exprimare și libertatea de opinie", a afirmat von der Leyen, precizând că un program de investiții european de trei miliarde de euro destinat Belarus va rămâne înghețat până când această țară va reveni la democrație.

Iohannis, la Bruxelles: Este clar că trebuie să vorbim despre sancțiuni împotriva Belarusului

Mai mult pe EurActiv »