Liderii europeni au convenit că este necesar un fond pentru relansarea economiei după criza de COVID-19, dar nu a existat un consens privind modalitățile de finanțare a acestuia.

Președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut joi seară, la finalul unui summit european desfășurat prin videoconferință, că „nu a existat un consens” între țările UE cu privire la transferurile bugetare către „regiunile și sectoarele” cele mai grav afectate de criza noului coronavirus, relatează AFP, potrivit HotNews.

Șeful statului francez a pledat la acest summit pentru un vast plan de relansare, care să includă „nu numai împrumuturi”, ci și aceste transferuri financiare, estimând că „dacă lăsăm să cadă o parte a Europei, va cădea de fapt toată Europa”.

Liderii statelor membre și ai instituțiilor Uniunii Europene au convenit, la reuniunea de joi a Consiliului European, desfășurată prin videoconferință, că este necesar un fond comun de relansare economică în contextul crizei coronavirusului, a anunțat la rândul său cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

„A fost clar pentru toată lumea că avem nevoie de un fond de relansare. Vreau să spun foarte clar că o astfel de soluție comună este în interesul Germaniei, întrucât lucrurile pot merge bine pentru Germania doar dacă merg bine și pentru Europa”, a declarat Merkel după summitul UE, conform agenției Reuters, citată de Mediafax.

Șefii de stat și de guvern au agreat planul propus de Eurogrup, care prevede un pachet de ajutor de 540 miliarde de euro și au cerut ca acesta să fie operațional până la 1 iunie, a spus Charles Michel, președintele Consiliului European, după reuniunea de joi.

De asemenea, liderii europeni au agreat să lucreze pentru crearea unui fond de relansare a economiei, „care este necesar și urgent”, a spus Charles Michel. Fondul ar trebui să aibă o dimensiune suficient de mare, să fie țintit spre regiunile și industriile cele mai afectate de pandemie și să fie special croit pentru această criză, a adăugat șeful Consiliului European.

Dar acordul a mers doar până la acest punct.

„Nu există un consens astăzi”, a spus Macron, referindu-se la modalitățile de finanțare a fondului. „Cu toate acestea, este un răspuns pe care va trebui să-l oferim și cred că Europa noastră nu are viitor dacă nu știți să dați acest răspuns”.

Președintele francez dorește emiterea de datorii cu „o garanție comună” pentru a finanța „transferuri bugetare către o regiune sau un sector deosebit de afectate, cu reguli și guvernare foarte clare și acceptate de toți”, notează Agerpres.

„Piața unică beneficiază de unele dintre cele mai productive state sau regiuni deoarece acestea produc bunuri pe care le pot vinde în alte regiuni. Dacă abandonăm aceste regiuni, dacă renunțăm la o parte a Europei, toată Europa va cădea”, a avertizat șeful statului francez.

„Țările care blochează sunt întotdeauna cele pe care le cunoaștem, cele frugale: Germania, Olanda. Vor accepta? Suntem în discuții”, a adăugat el, apreciind că este vorba de state „a căror psihologie profundă și constrângeri politice justifică poziții foarte dure”.

În concluzie, Consiliul European a însărcinat Comisia să analizeze care sunt exact nevoile financiare și să vină rapid cu o propunere pe măsura provocării cu care se confruntă acum Europa. Comisia Europeană urmează să propună în următoarea perioadă o soluție de buget al UE pentru perioada 2021-2027, iar liderii de stat și de guvern au cerut ca acesta să includă și legătura fondului de relansare cu viitorul cadru financiar multianual.