Șefii de stat și de guvern din UE se strâng duminică pentru a treia zi (neprogramată) de summit, în speranța că vor ajunge la o înțelegere asupra bugetului UE pentru următorii șapte ani și, mai ales, a fondurilor de relansare economică.

UPDATE 08:00: Pauza s-a prelungit în urma mai multor runde de întâlniri bilaterale, dar liderii s-au strâns în cele din urmă într-o ședință plenară, dar aceasta a fost de scurtă durată, iar Charles Michel a reconvocat Consiliul pentru luni după-amiază.

Potrivit unor surse diplomatice, spiritele s-au încins și mai mulți lideri și-au arătat iritarea. AFP transmite că președintele francez Emmanuel Macron „a bătut cu pumnul în masă” și a  criticat opoziția exprimată la adresa solicitării sale de a se aloca statelor membre o parte semnificativă din totalul fondului destinat relansării sub formă de subvenții. 

De asemenea, Macron a comparat poziția inflexibilă a premierului olandez Mark Rutte, aflat în fruntea curentului de opinie rezervat, cu cea a fostului premier britanic David Cameron.

De cealaltă parte, cancelarul austriac Sebastian Kurz s-a simțit "ofensat" de remarcile președintelui Franței, după ce acesta l-a criticat că s-a ridicat de la masă pentru a răspunde la telefon.

Și premierul italian Giuseppe Conte a acuzat statele „frugale” că au o viziune limitată și că urmăresc obiective politice pe termen scurt pe plan domestic fără să realizeze că atitudinea lor afectează de fapt piața unică și libertatea de a visa a tinerei generații. 

Totuși, unii diplomați europeni sunt optimiști că șeful Consiliului European va veni cu o nouă propunere pentru sesiunea de luni, cu mari șanse de a fi agreată, dar au avertizat că sunt multe alte subiecte de discutat, nu doar mărimea fondului de relansare.

UPDATE 00:30: După o mulțime de ședințe bilaterale și multilaterale, liderii s-au reunit în sesiune plenară la cină pentru a discuta din nou despre dimensiunea instrumentului de recuperare, proporția dintre granturi și împrumuturi, distribuirea acestor fonduri și controlul asupra lor, dar și de respectarea statului de drept. 

Un acord însă se lasă greu așteptat, iar președintele Consiliului European a anunțat o pauză de 45 de minute, ceea ce înseamnă că, tehnic, summitul va intra în cea de-a patra zi.

*********

Dar un acord nu este cert, după două zile în care divergențele dintre liderii europeni nu au lăsat loc de găsire a unui compromis privind planul de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, și a bugetului Uniunii pentru următorul cadru financiar multianual, în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro.

La sosirea la sediul Consiliului European duminică dimineața, cancelarul german Angela Merkel a spus că este posibil ca cei 27, reuniți încă de vineri la Bruxelles, să nu ajungă nici azi la un acord.

„Există multă bunăvoință (...), însă este de asemenea posibil ca astăzi (duminică) să nu se ajungă la niciun rezultat”, a declarat Merkel înaintea unei noi zile de negocieri pe care ea a calificat-o drept „decisivă”. „Nu pot spune nici acum dacă va fi găsită o soluție”, a insistat ea, potrivit Agerpres.

Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, unii dintre cei mai fervenți susținători ai planului de relansare, au o nouă discuție cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu șefa Comisiei, Ursula von der Leyen.

Șeful statului francez a avut o poziție ușor mai optimistă decât Angela Merkel la sosirea la sediul Consiliului. „Cred că (o înțelegere) este încă posibilă”, a spus Macron.

Charles Michel nu este într-o poziție de invidiat. După ce sâmbătă a pus pe masă o nouă propunere privind fondul de relansare și bugetul UE, considerată „un pas în direcția corectă” de principalii oponenți ai acestuia, șeful Consiliului European trebuie să găsească o nouă soluție care să împace și nordul Europei (mai conservator cu finanțele) cu sudul (cunoscut pentru larghețe, dar și grav afectat de pandemia de coronavirus), dar și estul cu vestul (pe teme legate de stat de drept și de guvernanța fondurilor).

Mai mulți lideri europeni și-au exprimat totuși speranța că divergențele vor fi depășite și vor ajunge la un acord în cursul zilei de duminică

„Ne confruntăm cu o criză economică fără precedent și pur și simplu nu ne putem permite să apărem divizați sau slabi”, a declarat premierul grec Kiriakos Mitsotakis.

Vezi și: Viktor Orban îl acuză pe Mark Rutte că vrea să penalizeze financiar Ungaria