Consiliul European nu a ajuns încă la o înțelegere cu privire la viitorii șefi ai instituțiilor UE, iar diviziunile puternice între cei 28 de lideri au dus la decizia suspendării reuniunii de la Bruxelles până marți.

UPDATE

"E incredibil de complicat. Sunt atât de mule facțiuni politice", a declarat premierul olandez, Mark Rutte.

***

''Frans Timmermans nu este un candidat al compromisului. Frans Timmermans este evident un candidat care divizează Europa și, cu siguranță, că el nu înțelege Europa Centrală'', a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Numirea olandezului la șefia Comisiei s-a lovit de opoziția statelor din Grupul de la Vișegrad, în special Polonia și Ungaria, și a Italiei.

***

Emmanuel Macron dă vina pentru eșec pe "ambițiile personale" ale unora.

'Acest eșec este legat de divizările și, uneori, de ambițiile personale care nu-și au locul la masa'' discuțiilor, a afirmat în continuare Emmanuel Macron, adăugând: ''Nu oferim o imagine serioasă a Europei''.

***

Liderii UE nu au reușit să ajungă la nicio înțelegere și au suspendat până marți, la ora locală 11:00 (12:00, ora României) reuniunea pentru numirea șefilor instituțiilor europene. 

***

Liderii UE ar fi ajuns la un pas de un acord privind numirea lui Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene, potrivit mai multor publicații, inclusiv Reuters. Totodată, Kristalina Georgieva, director executiv al Băncii Mondiale, ar urma să-i succeadă lui Donald Tusk la Consiliul European, relatează Deutsche Welle.

***

Summit-ul celor 28 de șefi de stat și guvern din UE a început duminică seară cu trei ore întârziere, din cauza unor discuții bilaterale ce au avut loc înainte, pentru a fi suspendat în scurt timp pentru o nouă rundă de discuții.

Peste noapte, au avut loc mai multe runde de discuții bilaterale și multilaterale, dar un consens nu a fost atins.

Propunerea Angelei Merkel de a da șefia Comisiei socialiștilor a fost întâmpinată cu rezistență de liderii populari, deși cancelarul Germaniei este de asemenea membru PPE.

În plus, unii lideri încă se opun ideii de a numi un candidat cap de listă (Spitzenkandidat), iar popularii încă se contrează pe strategie.

De cealaltă parte, actualul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunțat că, indiferent de decizia Consiliului European, Parlamentul își va alege un nou președinte în sesiunea plenară din această săptămână.

Într-un final, liderii europeni s-au reîntrunit în format complet, pentru prima dată de la debutul summit-ului, pentru micul dejun, în jurul orei 8:00 am (9:00 ora României), pentru a relua negocierile.

Premierul italian, Giuseppe Conte, le-a declarat jurnaliștilor de la Bruxelles că în acest moment "nu pare" să existe un acord și nu e cert că vor reuși să obțină unul în cursul acestei zile.