UE urmează să laude Ucraina pentru progresele înregistrate în implementarea reformelor necesare aderării, potrivit unui draft al comunicatului summitului UE-Ucraina. Statele membre rămân însă divizate în privința vitezei procesului de aderare.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell, se vor întâlni vineri, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, după ce joi vor avea loc consultări între CE și Guvernul de la Kiev.

Summitul de la Kiev va transmite un mesaj de solidaritate și va încuraja Kievul să-și continue reformele necesare pentru o eventuală aderare, la aproape un an de la invazia rusă.

Potrivit draftului de comunicat, consultat de EURACTIV, liderii UE și ucraineni urmează să reitereze că „viitorul Ucrainei și al cetățenilor săi se află în Uniunea Europeană”.

”UE recunoaște progresele considerabile pe care le-a demonstrat Ucraina în ultimele luni în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată la aderarea la UE,  salutată eforturile privind reformele ale Ucrainei în vremuri atât de dificile și încurajează țara să continue pe această cale și să îndeplinească condițiile înaintate de Comisie după primirea cererii de aderare”, se arată în proiectul de comunicat.

Dincolo de mesajul privind aderarea la UE, sunt așteptate progrese în domenii precum accesul fără taxe pentru exporturile ucrainene, accesul la free roaming și includerea în zona unică de plăți în euro.

Ambele părți urmează să semneze un memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic privind sursele regenerabile.

Pentru consultările între Comisie și Guvernul ucrainean, Executivul de la Bruxelles nu a publicat încă o agendă, dar e posibil să fie discutate finanțarea pentru Ucraina și reconstrucția, cererea țării de aderare la UE și potențiale noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Potrivit mai multor diplomați UE, summitul de săptămâna aceasta va avea în vedere și gestionarea așteptărilor, indiferent de mesajul pe care este menit să îl transmită.

Ambasadorii UE urmează să cadă de acord marți cu privire la versiunea finală a comunicatului.

În ultimele săptămâni, statele membre au fost blocate într-o dispută cu privire la o formulare pozitivă privind perspectiva de aderare a Ucrainei la UE, au declarat patru diplomați europeni pentru EURACTIV.

Polonia, cele trei state baltice și Ucraina au făcut eforturi pentru un limbaj care să indice Kievului că cererea de aderare poate fi accelerată.

”Ceea ce ne așteptăm de la summit este încurajarea Ucrainei și o evaluare clară a progresului pe care l-a făcut”, a declarat un diplomat est-european pentru EURACTIV.

”Deși este doar o declarație, cuvintele contează, motiv pentru care insistăm pentru o versiune mai încurajatoare a textului”, a adăugat diplomatul.

Comisia Europeană a recomandat statutul de țară candidată pentru Ucraina în iunie, în condițiile în care Kievul întreprinde o serie de pași legislativi și politici, după cele șapte recomandări ale CE.

Aceste recomandări includ adoptarea legislației privind procesul de selecție pentru judecătorii Curții Constituționale, consolidarea luptei împotriva corupției, armonizarea reglementărilor media cu standardele UE și protejarea minorităților naționale.

În timp ce Kievul a continuat reformele în ultimele luni, liderii ucraineni și-au exprimat speranța că țara lor ar putea adera la bloc în viitorul apropiat, posibil chiar în următorii doi ani.

Dar, în ciuda deciziei de a acorda Kievului statutul de candidat în iunie anul trecut, perspectiva aderării Ucrainei rămâne îndepărtată.

”Mai multe state membre mari nu vor accepta un limbaj prea pozitiv – nu în ultimul rând pentru că limbajul a fost convenit abia de o lună, așa că nimeni nu este pregătit să redeschidă o discuție dificilă pe care tocmai am încheiat-o”, a explicat un diplomat UE pentru EURACTIV.

Mai mulți diplomați europeni au spus că limbajul din draft a devenit ”prea îndrăzneț pentru unele state membre mai sceptice, fiind așteptate respingeri din partea Franței, Germaniei, Spaniei, Olandei, Portugaliei, Danemarcei și Belgiei”.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat anul trecut că ar putea trece ”zeci de ani” până când Ucraina ar putea adera la bloc, în timp ce chiar și cei mai fermi susținători admit că Kievul ar putea avea un drum mai lung de față.

Statele membre mai sceptice consideră că referirea la ”progres considerabil” este prea prematură, în condițiile în care nu a fost prezentată încă nicio evaluare oficială a progreselor înregistrate de Ucraina.

Aceștia ar prefera să fie păstrat limbajul folosit la Consiliul European din iunie și parcursul convenit atunci, în baza căruia Comisia Europeană urmează să furnizeze o actualizare intermediară cu privire la progresele Ucrainei în îndeplinirea celor șapte cerințe pe care UE le-a stabilit pentru a începe discuțiile de aderare.

Această actualizare ar urma să vină în completarea evaluării periodice efectuate ca parte a pachetului anual de extindere, publicat de Comisie în octombrie, unde este posibil să fie adăugate recomandări suplimentare.

În discuții private, oficialii UE care lucrează la dosar au remarcat că Ucraina a făcut progrese bune în adoptarea unei noi legi a mass-media și în nominalizări cheie în cadrul Parchetului  anticorupție. 

„Considerând că aceasta este o țară aflată în război, au făcut într-adevăr un efort uriaș pentru a continua cu ceea ce le cere procesul de extindere”, a declarat pentru EURACTIV un oficial UE.

În timp ce Ucraina a anunțat o reformă a Curții Constituționale și a modului în care sunt numiți judecătorii, Comisia de la Veneția este încă îngrijorată cu privire la competențele și componența grupului consultativ de experți, organismul care selectează candidații.

”Rămân lacune în ceea ce privește statul de drept și alinierea sistemului judiciar, precum și în privința luptei împotriva corupției, iar unele reforme necesită o aliniere suplimentară la legislația europeană”, a adăugat oficialul UE.