Franța a primit joi lideri din aproximativ treizeci de țări aliate cu Kievul pentru a „finaliza” „garanțiile de securitate” care vor fi oferite Ucrainei în cazul unui acord de pace cu Rusia.

Potrivit „Courrier International” (Franța), întâlnirea are „mize majore” care ar trebui să permită „să se pună bazele unor garanții de securitate pe termen lung” care să fie oferite Kievului în cazul unui acord de pace cu Rusia.

Franța primește joi, 27 martie, lideri și reprezentanți din 31 de țări la un nou summit al „coaliției voluntarilor”.

„Ce poate realiza o astfel de 'coaliție […]' atunci când atât Kremlinul, cât și Washingtonul își impun condițiile, iar aliații europeni ai NATO sunt excluși din discuțiile ruso-ucrainene organizate de americani?” se întreabă RTBF. „Obiectivul principal al summitului de la Paris este acela de a demonstra o voință politică. Este deja enorm”, a declarat Emmanuel Dupuy, președintele Institutului pentru Prospectivă și Securitate în Europa (Ipse), într-un interviu acordat radioteleviziunii belgiene. „Liniile s-au schimbat în sensul că europenii converg în cele din urmă către ideea că trebuie să acceptăm că alianța cu Statele Unite este ruptă. Țările europene și-au dat seama de acest lucru. Nu ne vom întoarce înapoi”.

O forță de reasigurare care ar putea număra între „10.000 și 30.000 de soldați”

„Pe lângă țările Uniunii Europene (UE), mai mulți aliați din NATO, precum Regatul Unit, Canada și Norvegia, vor fi prezenți joi la Paris”, relatează ziarul financiar belgian „L'Écho”.

„Patru puncte sunt pe ordinea de zi”, rezumă ziarul. „Ajutor imediat pentru Ucraina, un acord complet de încetare a focului, crearea unei forțe de reasigurare și viitorul format al armatei ucrainene”.

De miercuri, Emmanuel Macron, care l-a primit pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în ajunul summitului, a anunțat un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de euro din partea Franței către Ucraina, acuzând Rusia că „și-a arătat dorința de război”. El a spus că „prima garanție de securitate” este întărirea armatei ucrainene. Noul pachet de ajutor militar francez include „rachete antitanc Milano”, „sisteme de apărare aeriană, precum rachetele Mica”, „rachete de apărare sol-aer Mistral”, „vehicule blindate VAB”, „tancuri AMX-10 RC”, „numeroase muniții, dintre care unele sunt operate de la distanță” și „drone”.

În ce privește „forța de reasigurare” pe care țările europene ar putea-o desfășura în Ucraina în viitor, dacă s-ar ajunge la încetarea focului, președintele francez a susținut o „abordare pacifistă” „pentru a garanta o pace durabiă”. Aceste contingente „nu s-ar duce pe front” să „meargă să lupte”, a insistat el.

„Detaliile despre participanți și dimensiunea forței sunt puține, unele speculații sugerând că ar putea cuprinde între 10.000 și 30.000 de soldați, precum și avioane de vânătoare pentru a securiza spațiul aerian ucrainean și patrule maritime de curățare a minelor în Marea Neagră pentru a proteja exporturile de cereale”, precizează „The Guardian”.

Cerere de „încetarea completă a focului”

„Încheierea unei încetări a focului durabile” a fost, de asemenea, „un punct important al summit-ului”, a precizat Macron miercuri. „Vrem o încetare completă a focului”, a insistat un consilier diplomatic de la Palatul Élysée, intervievat de „L'Écho”. „Europenii au încă în minte acordurile Minsk 1 și 2 privind oprirea luptelor din Ucraina, care au rămas literă moartă”, își amintește cotidianul. „Știm din experiență de ce înșelătorie și manipulare s-a dovedit capabilă Rusia”, a subliniat diplomatul.

Potrivit „Politico Europe”, summitul de la Paris ar fi, de asemenea, un „moment al adevărului” pentru liderii europeni, care vor încerca să convină asupra unor „răspunsuri colective” la adresa unei administrații Trump care și-a „semnalat deja disponibilitatea de a relaxa sancțiunile împotriva Moscovei”, pentru a o încuraja să pună capăt luptei. „În timp ce Statele Unite consideră această tactică utilă, guvernele europene cred că multe dintre aceste concesii nu sunt de competența Statelor Unite”.

Însuși președintele francez a declarat miercuri că este „mult prea devreme” pentru a lua în considerare ridicarea sancțiunilor. „Rusia trage de timp, trebuie să continuăm să menținem presiunea” asupra Kremlinului, a adăugat, alături de el, președintele ucrainean.

Sursa: Rador Radio România