Vladimir Putin e gata să oprească războiul din Ucraina, dacă sunt menținute liniile actuale de luptă, au declarat patru surse ruse pentru Reuters, adăugând că președintele rus e pregătit să continue lupta dacă Kievul și Occidentul nu dau un răspuns.

Trei dintre surse au spus că liderul de la Kremlin și-a exprimat frustrarea în cadrul unui grup restrâns de consilieri cu privire la ceea ce el consideră că sunt încercările Occidentului de a împiedica negocierile și cu privire la decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuțiile, relatează Reuters.

„Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului – pentru a îngheța războiul”, a spus una dintre surse, care a lucrat cu Putin și cunoaște discuțiile din cercurile înalte de la Kremlin.

El, ca și celelalte surse, a vorbit sub condiția anonimatului, având în vedere sensibilitatea subiectului.

Jurnaliștii Reuters au vorbit cu cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin. A cincea sursă nu a comentat referitor la înghețarea războiului pe frontul actual.

Rugat să comenteze, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că liderul de la Kremlin a precizat în mod repetat că Rusia este deschisă dialogului pentru a-și atinge obiectivele, spunând că țara nu vrea „un război etern”.

Ministerul de Externe și Ministerul Apărării din Ucraina nu au răspuns la întrebări.

Numirea săptămâna trecută a economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării al Rusiei a fost considerată de unii analiști militari și politici occidentali ca o manevră în vederea plasării economiei ruse în stare de război permanent pentru a câștiga un conflict care se prelungește. 

Decizia a venit după o presiune susținută pe câmpul de luptă și după progresele teritoriale ale Rusiei în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, sursele au spus că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de șase ani, ar folosi mai degrabă impulsul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă. 

Pe baza discuțiilor din cercurile superioare ale Kremlinului, două dintre surse au spus că Putin e de părere că victoriile în război de până acum sunt suficiente pentru a vinde o victorie poporului rus.

Cel mai mare conflict terestru al Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial a costat zeci de mii de vieți de ambele părți și a dus la sancțiuni occidentale drastice asupra economiei Rusiei.

Trei surse au spus că Putin a înțeles că orice progres important ar necesita o altă mobilizare la nivel național, pe care nu o dorește, o sursă, care îl cunoaște pe președintele rus, spunând că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare din septembrie 2022.

Mobilizarea a speriat o parte a populației ruse, determinând sute de mii de bărbați aflați la vârsta recrutării să părăsească țara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva procente.

Peskov a spus că Rusia nu are nevoie de mobilizare, în schimb, recrutează contractori voluntari pentru forțele armate.

Perspectiva unei încetări a focului sau chiar a unor discuții de pace pare în prezent îndepărtată.

Zelenski a spus în repetate rânduri că pacea în condițiile lui Putin nu este un început. El a promis că va recâștiga teritoriul pierdut, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. El a semnat un decret în 2022, potrivit căruia orice discuții cu Putin sunt „imposibile”.

Una dintre surse consideră că niciun acord nu ar putea avea loc cât timp Zelenski este la putere, cu excepția cazului în care Rusia trece peste el și ajunge la o înțelegere cu Washingtonul. Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, vorbind săptămâna trecută la Kiev, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Discuții în Elveția

Ucraina se pregătește pentru discuții găzduite de Elveția luna viitoare, discuții menite să unifice opinia internațională cu privire la modul în care s-ar putea pune capăt războiului. Discuțiile au fost convocate la inițiativa lui Zelenski, care a spus că Putin nu ar trebui să participe. Elveția nu a invitat Rusia.

Moscova a spus că discuțiile nu sunt credibile fără ca ea să fie acolo. Ucraina și Elveția doresc ca aliații Rusiei, inclusiv China, să participe.

Vorbind în China pe 17 mai, Putin a spus că Ucraina ar putea folosi discuțiile din Elveția pentru a determina un grup mai mare de țări să susțină cererea lui Zelenski pentru o retragere totală a Rusiei, despre care Putin a spus că ar fi o condiție impusă mai degrabă decât o negociere de pace serioasă.

Ministerul de Externe elvețian nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

„Suntem pregătiți pentru discuții. Nu am refuzat niciodată”, a spus Putin în China.

Kremlinul spune că nu comentează progresele a ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, dar a spus în repetate rânduri că Moscova este deschisă la ideea unor discuții bazate pe „noile realități de pe teren”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus că orice inițiativă pentru pace trebuie să respecte „integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional” și a descris Rusia drept singurul obstacol în calea păcii în Ucraina.

„Kremlinul nu a demonstrat încă vreun interes semnificativ în încheierea războiului său, dimpotrivă”, a spus purtătorul de cuvânt.

În trecut, Kievul a respins pretinsa disponibilitate a Rusiei de a discuta, considerându-o drept o încercare de a transfera vina asupra ei pentru război.

Kievul spune că Putin, a cărui echipă a negat în mod repetat că plănuia un război înainte de a invada Ucraina în 2022, nu poate fi de încredere.

Atât Rusia, cât și Ucraina au spus, de asemenea, că se tem că cealaltă parte ar folosi orice încetare a focului pentru a se rearma.

Kievul și susținătorii săi occidentali se bazează pe un pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari și pe un ajutor militar european suplimentar pentru a inversa ceea ce Zelenski a descris pentru Reuters săptămâna aceasta drept „unul dintre cele mai dificile momente” ale războiului la scară largă.

Pe lângă lipsa de muniție după tergiversările SUA în aprobarea pachetului, Ucraina a recunoscut că se luptă să recruteze suficiente trupe și luna trecută a redus vârsta pentru recrutare, de la 27 la 25 de ani.

Teritoriu

Putin ar fi gata să se mulțumească cu ce pământ are acum și să înghețe conflictul pe linia frontului actual, au spus patru dintre surse.

„Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat”, a spus unul dintre ei.

Înghețarea conflictului pe liniile actuale ar lăsa Rusia în posesia unor părți substanțiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a încorporat oficial în Rusia în septembrie 2022, dar fără control deplin asupra vreuneia dintre ele.

Un astfel de aranjament nu ar atinge obiectivele pe care și le-a stabilit Moscova la acea vreme, când a spus că cele patru regiuni ale Ucrainei – Donețk, Luhansk, Zaporojia și Herson – îi aparțin acum în întregime.

Peskov a spus că nu poate fi vorba de restituirea celor patru regiuni care acum fac parte din Rusia, conform propriei sale constituții.

Un alt factor care influențează opinia liderului de la Kremlin, conform căreia războiul ar trebui să se încheie este că, pe măsură ce conflictul durează mai mult, cu atât mai mulți veterani se întorc în Rusia nemulțumiți de locurile de muncă și de perspectivele de venituri postbelice, creând potențial tensiuni în societate, a spus una dintre surse.

„Rusia va forța mai departe”

În februarie, trei surse ruse au declarat pentru Reuters că Statele Unite au respins o sugestie anterioară a lui Putin de încetare a focului. 

În absența unei încetări a focului, Putin vrea să ocupe cât mai mult teritoriu pentru a crește presiunea asupra Ucrainei, încercând în același timp să exploateze oportunități neașteptate pentru a obține mai mult, au spus trei dintre surse.

Forțele ruse controlează aproximativ 18% din Ucraina și în această lună au ajuns în regiunea de nord-est a Harkivului.

Putin se bazează pe o populație mai mare în comparație cu Ucraina pentru a susține frontul, chiar și fără o mobilizare. 

„Rusia va forța mai departe”, a spus sursa care a lucrat cu Putin.

Vladimir Putin va tot cuceri teritorii până când Zelenski va veni cu o ofertă de încetare a focului, a spus această sursă. Liderul rus consideră că Occidentul nu va furniza suficiente arme, minând moralul Ucrainei.

Liderii americani și europeni au spus că vor fi alături de Ucraina până când suveranitatea și securitatea sa vor fi garantate. Țările și aliații NATO spun că încearcă să accelereze livrările de arme.

„Rusia ar putea pune capăt războiului în orice moment, retrăgându-și forțele din Ucraina, în loc să continue să lanseze atacuri brutale împotriva orașelor, porturilor și oamenilor din Ucraina în fiecare zi”, a spus Departamentul de Stat ca răspuns la o întrebare despre livrările de arme.

Toate cele cinci surse au susținut că Putin le-a spus consilierilor că nu are niciun proiect pe teritoriul NATO, reflectând comentariile sale publice cu privire la această chestiune. Două dintre surse au citat preocupările Rusiei cu privire la pericolul tot mai mare de escaladare cu Occidentul, inclusiv escaladarea nucleară, din cauza conflictului cu Ucraina.

Departamentul de Stat a declarat că Statele Unite nu și-au ajustat poziția nucleară și nici nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

„Continuăm să monitorizăm mediul strategic și rămânem pregătiți”, a spus purtătorul de cuvânt.