Suspiciune de radicalizare islamistă. Opt arestări după uciderea unui ofițer de poliție în Bosnia

Opt persoane au fost arestate în Bosnia în legătură cu asasinarea unui ofițer de poliție de un adolescent de 14 ani, în timpul unei operațiuni nocturne, a informat poliția, care explorează și posibilitatea radicalizării islamiste a atacatorului.
Poliția a efectuat percheziții în Bosanska Krupa, orașul din nord-vestul Bosniei unde adolescentul a înjunghiat până la moarte un polițist joi seară și l-a rănit pe altul la o secție de poliție, și în orașul vecin Bihac.
„Opt persoane au fost arestate, una în regiunea Bihac și alte șapte în Bosanska Krupa", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției cantonale din regiunea Bihac, Adnan Beganovic.
„Polițiștii au descoperit și confiscat în casele lor o anumită cantitate de arme, muniție, telefoane, computere, hard disk-uri, bani, precum și o anumită cantitate de documente cu texte scrise în limba arabă”.
„Toate pistele sunt explorate”, a răspuns purtătorul de cuvânt la întrebarea dacă radicalizarea islamistă a adolescentului este favorizată.
Parchetul cantonal a descris acest atac împotriva secției de poliție din Bosanska Krupa, un orășel de 11.000 de locuitori, situat la 300 km nord-vest de Saraievo, drept un act "terorist". Agresorul a fost arestat în timpul atacului de la secția de poliție.
„Acest act a fost calificat drept terorist deoarece motivul său a fost atacarea unei secții de poliție cu scopul de a intimida populația”, a declarat vineri procuroarea Merima Mesanovic.
„Desigur, vom verifica dacă acest minor a fost incitat (să comită fapta) și dacă există un grup extremist în spatele lui", a răspuns ea la întrebarea dacă a fost vorba de „extremism religios”.Potrivit presei și mai multor experți în terorism, conținutul pe care adolescentul l-a publicat pe rețelele de socializare sugera că ar fi fost „radicalizat”.
Aproximativ jumătate din cei 3,5 milioane de oameni din Bosnia sunt musulmani, restul fiind creștini ortodocși sau catolici.
În timp ce majoritatea covârșitoare a acestora își practică religia într-un mod tolerant și moderat, un anumit număr de credincioși sunt adepți ai mișcărilor care practică islamul radical.
Între 250 și 300 de bosniaci au plecat între 2012 și 2016 în Siria și Irak pentru a se alătura grupării Stat Islamic (ISIS), dintre care 55% bărbați, 25% femei și 20% copii, potrivit autorităților locale.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii