În școlile din Suedia sunt răspândite acuzații grave și informații false despre Ungaria, ceea ce nu ajută la procesul de ratificare a aderării țării scandinave la NATO, a transmis ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, scrie agenția MTI.

Reacția ministrului vine într-o scrisoare adresată joi omologului său suedez, Tobias Billström.

În mesajul publicat pe pagina sa de Facebook, șeful diplomației ungare a amintit că omologul său suedez a inițiat recent mai multe întâlniri pentru a discuta aprobarea aderării la NATO de către Parlamentul Ungariei.

"Am profitat de aceste ocazii pentru a vă explica faptul că seria de acuzații grave, părtinitoare, necinstite și nedrepte aduse de politicienii suedezi a avut parte de o recepție extrem de negativă aici. Aceste acuzații au pus sub semnul întrebării caracterul democratic al sistemului nostru politic și maturitatea poporului maghiar de a decide cu privire la viitorul propriei țări", subliniat Péter Szijjártó.

Ministrul de externe a subliniat că deputații Parlamentului Ungariei și-au obținut mandatele în urma unor alegeri democratice, au lucrat pentru îmbunătățirea nivelului de trai în circumscripțiile lor electorale, prin urmare, mulți dintre ei au primit votul de încredere al poporului de patru, cinci sau chiar de șase ori.

"Dacă ei aud că politicienii Dumneavoastră consideră acest lucru antidemocratic sau de ordin autoritar, nu ar trebui să vă surprindă că vor considera că au fost insultați", a subliniat oficialul ungar. "Iar acum, stimate domnule ministru, acești deputați au aflat de la știri că în cadrul programei școlare difuzate de UR (serviciu public de radio și televiziune pentru programe educaționale - n.r.), organism gestionat de o fundație de stat, sunt răspândite acuzații grave și informații false în școlile suedeze, sugerându-se elevilor că situația democrației s-a înrăutățit în ultimii ani în Ungaria", a scris Péter Szijjártó.

"Sunt sigur că înțelegeți contradicția dintre cele două fenomene: Dumneavoastră îi îndemnați pe parlamentarii noștri să vă ratifice aderarea la NATO, dar în același timp continuați să îi acuzați că au distrus democrația maghiară", a transmis șeful diplmației ungare.

"Această contradicție a devenit și mai puternică acum și nu vă ajută deloc în realizarea a ceee ce continuați să tot cereți", a mai scris Péter Szijjártó. "Sper că acest lucru va fi în sfârșit luat în serios", a adăugat ministrul ungar de externe.

sursa: RADOR