Guvernul ungar a solicitat ajutorul Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a obține amânarea implementării noii legi ucrainene.

Potrivit agenției ungare MTI, prin aplicarea noii legi, școlile minorităților naționale din Ucraina ar înceta practic din luna septembrie.

După discuțiilor avute cu Înaltul Comisar OSCE, Kairat Abdrakhmanov, ministrul ungar a subliniat: "Guvernul a decis la începutul războiului din Ucraina să nu aducă în discuție chestiunea privării de drepturi a maghiarilor din Transcarpatia pe durata conflictului armat, respectându-și decizia atâta timp cât a fost posibil, însă noua lege controversată a înrăutățit și mai mult situația comunității naționale maghiare".

"În urma legii adoptate în decembrie, acum realitatea se manifestă în plină forță, deoarece școlile minoritare din Ucraina vor înceta practic să mai existe de la 1 septembrie a acestui an, ceea ce este inacceptabil", a precizat șeful diplomației ungare.

În prezent, în Ucraina există 99 de școli generale și gimnaziale ale minorității naționale maghiare, care se vor transforma începând cu 1 septembrie din instituții de învățământ minoritare în instituții de stat, ba mai mult, vor fi desființate bacalaureatul, admiterea și formarea profesională în limbile minorităților naționale, a amintit Szijjártó.

"Pe lângă acestea, după clasa a patra din școlile generale, numărul de materii și ore cu predare în limba maternă trebuie reduse la 20%, iar dreptul de a alege limba de predare le va fi retras chiar și universităților", a spus Péter Szijjártó.

"Toate acestea se întâmplă într-o țară care dorește să devină membră a Uniunii Europene, în timp ce în Uniunea Europeană comunitățile naționale sunt protejate de o legislație solidă", a mai spus el.

"Așadar, în timp ce în Ungaria noi desfășurăm cea mai mare operațiune umanitară din istoria țării, în timp ce îi primim pe copiii ucraineni refugiați în 1.300 de grădinițe și școli, în Transcarpatia aproape o sută de școli maghiare vor fi private de dreptul de a funcționa și în viitor ca școli cu predare în limba maghiară, ca școli ale minorității", a afirmat ministrul ungar de externe.

"Acest lucru este în mod evident inacceptabil, este o rușine. Este un caz împotriva căruia organizațiile internaționale și Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri", a declarat ministrul.

Péter Szijjártó a salutat faptul că Înaltul Comisar al OSCE a fost întotdeauna înțelegător în această chestiune, fiind mereu dispus să o analizeze în mod obiectiv și nu influențat de pretenții politice sau ideologii.

"El însuși a precizat că aceasta este o situație evident inacceptabilă și contrară dreptului internațional, așa că i-am cerut ajutorul pentru a întârzia implementarea legii în Ucraina", a spus oficialul ungar, care a subliniat că Guvernul de la Budapesta va continua să ia apărarea maghiarilor de dincolo de granițele țării, dintre care mulți sunt înrolați în armata ucraineană și mulți dintre ei au murit deja pe front.

"Desigur, le vom oferi tot sprijinul pe care îl putem și ne vom pronunța în toate organizațiile internaționale pentru ca Ucraina să nu facă imposibilă funcționarea școlilor minorității maghiare la 1 septembrie", a menționat ministrul ungar de externe.

"Din 2014, nu doar de la an la an, ci lună după lună, săptămână după săptămână au fost adoptate în Ucraina legi care au anulat în mod continuu drepturile comunității naționale maghiare și au făcut imposibilă folosirea limbii materne în învățământ, în mass-media, în domeniul culturii sau în administrația publică", a susținut el.

Sursa: RADOR