"Uniunea Europeană ar trebui să aibă o armată capabilă să desfășoare un rol în menținerea păcii și prevenirea conflictelor", a declarat vicepremierul italian și ministru de externe, Antonio Tajani, într-un interviu acordat publicației La Stampa.

Antonio Tajani a afirmat că partidul său Forza Italia acordă prioritate unei cooperări sporite în domeniul apărării în Europa.

Tajani susține că într-o lume în care apar diverse crize din Orientul Mijlociu până în Indo-Pacific și în care există actori puternici precum SUA, China, India și Rusia, UE ar trebui să aibă o armată, care să joace un rol mai eficient pentru protecție și conflicte, notează ANSA.

"Dacă vrem să fim purtători de pace în lume, avem nevoie de o armată europeană, iar aceasta este o condiție fundamentală pentru a avea o politică externă europeană eficientă", a spus Tajani, subliniind încă o dată necesitatea unei astfel de armate pentru securitatea europenilor.

"Cetățenii UE pot fi protejați doar de ceva care există deja, și anume UE", a adăugat Tajani.

"Dacă vrem să fim purtători ai păcii în lume, avem nevoie de o armată europeană și, totodată, sunt necesare reforme "utile pentru a accelera și a îmbunătăți deciziile".

Prin urmare, trebuie să extindem posibilitatea votului majoritar și ar trebui să vorbim și despre o altă problemă foarte dificilă, un adevărat tabu: "Nu putem avea doi președinți, președintele Comisiei și cel al Consiliului, pentru că această structură actuală cu două conduceri, și-a trăit traiul", a spus Tajani.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA