Europa nu aduce liniște guvernului Meloni și majorității care îl susține. Și nu din cauza lipsei acordului privind imigrația la ultimul Consiliu European, sau din cauza planului național de redresare și reziliență.

Ci și din cauza jocului alianțelor care, în vederea reînnoirii anul viitor a Parlamentului European, vede cele trei partide principale de coaliție facând parte din trei ''familii'' politice diferite: FDI în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Liga Nordului în Identitate și Democrație (același grup de forțe de extremă dreaptă precum Rassemblement national al lui Marine Le Pen și Alternative für Deutschland) și Forza Italia în Partidul Popular European, scrie Rai News.

Coordonatorul Forza Italia, Antonio Tajani, exclude o apropiere a partidului de forțele conservatoare ale AfD (Alternative für Deutschland) și Rassemblement National a lui Marine Le Pen, exact în ziua în care aceasta din urmă trebuia să se întâlnească cu liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.

''Este imposibil să facem vreo înțelegere cu AfD și cu partidul doamnei Le Pen. Eu personal am dat viață, când am fost ales președinte al Parlamentului European, unui acord între conservatori, populari și liberali. În opinia mea acesta este acordul pe care trebuie mizat'', a spus vicepremierul și ministrul afacerilor externe la emisiunea Agorà Estate, de pe canalul  RaiTre.

"Liga Nordului-  subliniază Tajani - este cu totul altceva, nu avem nicio problemă, dimpotrivă, vom fi bucuroși să avem Liga de partea majorității, dar fără Le Pen și fără AfD".

Răspunsul Ligii nu a întârziat să apară și a sosit într-o notă a eurodeputaților Marco Zanni (președintele grupului ID) și Marco Campomenosi (șeful delegației Ligii Nordului la Parlamentul European).

''Prietenul meu Tajani chiar preferă să continue să guverneze cu PD, cu socialiștii și cu Macron? Liga lucrează pentru schimbarea majorității în Europa și pentru a da în sfarșit viață unui proiect unit de centru-dreapta, capabil să le ofere cetățenilor răspunsuri concrete, după ani de proastă guvernare a stângii''.

''Nu este momentul diktatelor, nici pentru a decide a priori pe cine să excludem din proiectul european de centru-dreapta, mai ales dacă acest lucru vine de la cei care până acum au fost brat la braț cu PD și cu socialiștii din UE. Cerem mai mult respect pentru colegii din grupul ID: datorită voturilor aliaților noștri francezi de la RN și a germanilor de la AfD, împreună cu PPE, am reușit să respingem chiar săptămâna trecută ultima nebunie verde europeană".

"Refuzăm să credem că cineva care se definește a fi de ''centru-dreapta'' l-ar putea prefera pe Macron și partidele de stânga lui Le Pen. Calea indicată de Matteo Salvini este singura alternativă: e posibil ca cineva din PPE să vrea să înșele alegătorii pretinzând că ar căuta o altă cale, când, de fapt, continuă să aleagă să guverneze un continent conform agendei dictate de partide de stânga iliberale, inamici ai industriei și ai muncii, care inflamează piețele din Franța și Belgia''.

La baza controversei se află interviul liderului Ligii Matteo Salvini din ediția de duminică a ziarului Corriere della Sera: ''Sunt gata ca înainte de vot să propun un pact scris: fără compromisuri cu stânga'', a spus Salvini, referindu-se la celelalte forțe ale majorității și apoi, la Le Pen: "În realitate se comportă la fel ca Liga Nordului din Italia. Adaug că ea, spre deosebire de alții, nu a insultat niciodată Italia".

''Problema nu a fost niciodată Salvini, ci Alternative für Deutschland și doamna Le Pen'', precizează coordonatorul Forza Italia, întâlnindu-se cu reporterii în afara sediului Camerei Deputaților.

Este posibil să te aliezi cu Salvini în Europa?

''Cu Salvini da, după alegerile europene. Noi vom candida cu PPE și apoi, după votul cu Salvini suntem pregătiți pentru o alianță atât în ​​străinătate, cât și în Italia''. Cum poate fi guvernată Europa alături de  cei care sunt împotriva Europei? ''PPE și FI nu pot face alianțe cu ei. Problema nu este Salvini. Cu Liga Nordului, acordul poate fi încheiat și mâine dimineață, însă cu Alternative für Deutschland și cu Le Pen nu poate fi încheiat nici azi, nici mâine și nici poimâine', a explicat Tajani.

Sursa: RADOR