Aproape 40 de operatori de telecomunicații din UE și Balcanii de Vest se angajează să îmbunătățească accesul la roaming-ul de date între cele două regiuni, cu sprijinul Consiliului de Cooperare Regională (CCR) și Comisiei Europene.

Prin acordul lor voluntar, operatorii s-au angajat să reducă semnificativ diferența dintre tarifele de roaming și cele domestice pentru utilizarea datelor între UE și Balcanii de Vest. Nivelurile maxime de prețuri de vânzare cu amănuntul ("planul tarifar") pentru 1 gigabit vor scădea de la 1 octombrie 2023 până în 2028, după cum urmează: 18 euro începând cu 1 octombrie 2023, 14 euro din 2026 și 9 euro din 2028. Sunt prevăzute revizuiri anuale pentru a evalua impactul și următorii pași.

"Acest acord voluntar va aduce previzibilitate, va ajuta la eliminarea șocurilor de facturare pentru consumatori și va facilita reducerea semnificativă a taxelor de roaming pentru consumatorii din UE și Balcanii de Vest", a declarat comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Prin introducerea plafonului tarifar se așteaptă o reducere a prețurilor de roaming de date pentru consumatorii care călătoresc între UE și Balcanii de Vest cu cel puțin o treime din prețurile medii curente pentru roaming-ul de date. Această limitare a prețurilor încurajează și simplifică afacerile, schimburile culturale, turismul și alte schimburi între UE și Balcanii de Vest, consolidând legăturile dintre regiunile învecinate.
 
Operatorii lucrează în prezent la crearea de produse cu prețuri sub plafoanele tarifare convenite, care vor fi disponibile pentru achiziționarea de către un număr cât mai mare posibil de consumatori.

Alți operatori de telecomunicații din UE și Balcanii de Vest sunt invitați să se alăture inițiativei.