In 'strategia anuala privind extinderea', Comisia Europeana a prezentat progresele pe care Balcanii de Vest si Turcia le-au inregistrat in vederea aderarii si integrarii europene, intr-un an marcat de criza economica mondiala. Pe baza progreselor inregistrate, Comisia a decis sa recomande initierea negocierilor cu Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Liberalizarea vizelor pentru cateva tari din Balcanii de Vest va avea loc la 1 ianuarie 2010.

Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a declarat: „Strategia de extindere pe care o prezentam astazi este dovada angajamentului nostru pentru viitorul european al Balcanilor de Vest si al Turciei. In aceasta perioada dificila, de criza economica, cererile de aderare depuse de Albania si Muntenegru evidentiaza puterea continua de atractie a Uniunii si rolul nostru in promovarea stabilitatii, securitatii si prosperitatii. Cererea de aderare a Islandei confera o noua dimensiune agendei noastre de extindere.”

Macedonia

Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei a inregistrat progrese importante si a abordat cu atentie prioritatile-cheie ale parteneriatului de aderare, noteaza raportul Comisiei. In opinia Comisiei, aceasta tara intruneste in mod satisfacator criteriile politice stabilite de Consiliul European de la Copenhaga in 1993 si prin procesul de stabilizare si asociere, si a decis sa recomande inceperea negocierilor de aderare.

Mare parte din Balcanii de Vest scapa de vize in trei luni

Posibilitatea de a calatori fara vize, de la inceputului anului 2010, pentru cetatenii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, ai Muntenegrului si ai Serbiei va aduce beneficii concrete cetatenilor. Comisia va prezenta propuneri pentru Albania si Bosnia si Hertegovina pana la jumatatea anului 2010, cu conditia ca aceste tari sa indeplineasca conditiile stabilite.

Turcia

In ceea ce priveste Turcia, comisarul Rehn a spus: „Turcia a facut dovada unor eforturi de reforma politica reinnoite. Evolutia pozitiva a negocierilor de aderare depinde de acest dinamism, in special de consolidarea libertatilor fundamentale si a statului de drept. Salutam consultarile recente cu privire la o importanta initiativa kurda, care va conduce, sper la actiuni concrete pentru drepturile tuturor turcilor.”

„Consider incurajator demersul istoric intreprins recent de Turcia si Armenia in vederea normalizarii relatiilor dintre cele doua tari. Acest proces ar trebui sa se concretizeze cat mai curand in normalizarea deplina.”

Croatia - se vede sfarsitul negocierilor

Croatia a inregistrat progrese satisfacatoare in indeplinirea obiectivelor de referinta prevazute prin negocierile de aderare, iar in prezent s-au reluat in mod oficial negocierile ca urmare a acordului politic dintre Slovenia si Croatia cu privire la rezolvarea problemei granitelor. Croatia va trebui sa continue eforturile de reforma, in special in sectorul judiciar si al administratiei publice, in ceea ce priveste lupta impotriva criminalitatii organizate si drepturile minoritatilor. In cazul in care Croatia atinge la timp toate obiectivele de referinta ramase, negocierile de aderare s-ar putea incheia anul viitor.

Potentialii candidati

Muntenegru a depus cererea de aderare la UE in decembrie 2008, iar in prezent Comisia pregateste avizul, conform solicitarii Consiliului. Alegerile parlamentare au intrunit aproape toate standardele internationale. Intarirea capacitatii administrative si consolidarea statului de drept raman provocarile majore.

Albania a depus cererea de aderare la UE in aprilie. Comisia este pregatita sa prezinte avizul sau, de indata ce Consiliul ii va adresa invitatia. Alegerile parlamentare au intrunit majoritatea standardelor internationale. Intarirea statului de drept si asigurarea functionarii corespunzatoare a institutiilor statului raman provocarile majore.

Bosnia si Hertegovina trebuie sa urgenteze reformele-cheie. Viitorul european al tarii necesita o viziune comuna a liderilor asupra directiei generale a tarii, vointa politica de a indeplini cerintele de integrare europeana si necesitatea de a intruni conditiile care au fost stabilite pentru inchiderea Biroului Inaltului Reprezentant.

Serbia a facut dovada angajamentului de a se apropia de UE prin obtinerea de rezultate in punerea in aplicare a dispozitiilor acordului interimar cu UE si prin efectuarea unor reforme-cheie. Avand in vedere cooperarea sustinuta cu Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie, Comisia considera ca acordul interimar ar trebui aplicat acum de catre UE. Serbia trebuie sa faca dovada unei atitudini mai constructive in ceea ce priveste chestiunile care tin de Kosovo.

In Kosovo, stabilitatea a fost mentinuta, insa este in continuare fragila. Misiunea UE de sprijinire a statului de drept, EULEX, a fost desfasurata in Kosovo si este deplin operationala. Kosovo se confrunta cu provocari majore, printre care asigurarea statului de drept, lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate, consolidarea capacitatii administrative si protejarea sarbilor si a celorlalte minoritati.

Intr-un document separat, Comisia propune apropierea cetatenilor din Kosovo de UE, inclusiv prin intermediul unui dialog asupra vizelor cu perspectiva unei eventuale liberalizari a vizelor atunci cand reformele necesare vor fi fost intreprinse si cerintele intrunite.

In comunicarea sa „Kosovo – concretizarea perspectivei sale europene”, Comisia propune demararea unui proces care ar trebui sa aiba drept rezultat liberalizarea regimului vizelor de calatorie pentru cetatenii kosovari, precum si inceperea pregatirilor in vederea incheierii unui amplu acord comercial, atunci cand Kosovo va indeplini conditiile necesare. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat: „Decizia de astazi marcheaza o noua etapa. Propunem o serie de masuri practice menite sa contribuie la ameliorarea vietii tuturor cetatenilor din Kosovo. Prin aceste masuri, Kosovo va realiza ca apropierea de UE nu este un fapt abstract, dimpotriva, aceasta va aduce beneficii reale si concrete tuturor. In acest moment facem apel la statele membre ale UE sa fie de acord cu propunerile noastre, astfel incat Kosovo sa tina pasul cu evolutiile celorlalte tari din Balcanii de vest.”

Link:
- Strategia privind extinderea 2009-2010

Sursa: CE