Miniștrii de externe ai UE și-au exprimat luni nemulțumirea față de comportamentul Ungariei, care blochează din ce în ce mai des deciziile UE și împiedică progresul în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina.

Miniștrii de externe reuniți la Bruxelles s-au concentrat asupra modului în care blocul ar putea debloca fonduri din Facilitatea europeană pentru pace (EPF).

Ungaria blochează de aproape un an rambursările parțiale pentru armele alocate Ucrainei în cadrul Facilității europene pentru pace, suma estimată fiind de 9 miliarde de euro.

„Există o frustrare din ce în ce mai mare, deoarece UE se bazează în prezent pe un sprijin de 5 miliarde de euro și foarte curând pe profiturile uriașe [rusești] care provin din activele înghețate, care riscă să nu fie utilizate în mod corespunzător dacă nu există niciun acord”, a spus un diplomat al UE.

„Am analizat acest lucru și aproximativ 41% din rezoluțiile UE cu privire la Ucraina au fost blocate de Ungaria”, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrelius Landsbergis.

„EPF este blocat; Negocierile de aderare ale Ucrainei sunt ținute ostatice de Ungaria – și aș putea continua la nesfârșit – declarația [UE] cu privire la Georgia, [sprijinul] EPF pentru Armenia – practic, aproape toate discuțiile noastre și soluțiile și deciziile necesare (...) sunt blocate de o singură țară”, a spus Landsbergis.

"Trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică față de orice efort al UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe și trebuie să începem să vorbim despre acest lucru", a adăugat el.

„Nu putem accepta ca o singură țară, care a fost și ea de acord cu această sumă în urmă cu câteva luni la reuniunea Consiliului șefilor de stat și de guvern, să blocheze acum acest ajutor crucial pentru Ucraina”, a declarat ministra belgiană de externe, Hadja Lahbib, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.

„De fiecare dată când venim aici, trebuie să convingem Ungaria să nu blocheze inițiative foarte importante. Să folosească aceste fonduri EPF este crucial acum pentru Ucraina și, de asemenea, pentru Europa”, a declarat ministrul afacerilor externe al Estoniei, Margus Tsahkna.

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a spus că Roma va fi „împotriva blocării. Vrem să mergem mai departe.”

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, nu a răspuns la întrebările reporterilor înainte de discuțiile statelor membre.

Diplomații UE au declarat că se așteaptă ca discuția privind ajutorul militar al Uniunii acordat Ucrainei să fie transferată la reuniunea de marți a miniștrilor apărării în vederea ajungerii la un acord.

În cazul în care nu va exista niciun progres, ambasadorii UE „se vor reuni atunci când va fi nevoie pentru a debloca această situație foarte nefericită", a declarat un al doilea diplomat UE.

Ungaria preia președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie.