Propunerea președintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale de 25% pentru importurile din UE ar putea afecta perspectivele de creștere în Europa Centrală, a declarat pentru Reuters S&P Global Ratings, notează Reuters (Marea Britanie).

Trump a declarat săptămâna trecută că administrația lui va anunța curând taxele pentru mărfurile din UE, despre care liderul republican a spus că au fost create pentru a „înșela” SUA [sic!].

Comisia Europeană a declarat că va reacționa „ferm și imediat” împotriva restricționării comerțului liber, în condițiile în care taxele americane pentru importurile din Canada și Mexic intră în vigoare marți.

S&P Global, ca răspuns la întrebări cu privire la impactul potențial al taxelor, a afirmat că, deși expunerea directă a comerțului Europei Centrale și de Est cu SUA e limitată, perspectivele de creștere ar putea fi afectate din cauza sectorului auto german.

„Acesta e în special cazul Cehiei, Ungariei, Slovaciei, Sloveniei și României”, a declarat firma, adăugând că exporturile de mașinării și echipamente de transport în Germania au reprezentat mai mult de o zecime din exporturile totale ale acestor țări.

Țările din Europa Centrală sunt printre cele mai dependente de comerțul exterior din UE, cu exportul ca pondere în producție variind de la 92% în Slovacia la 69% în Cehia, pe baza datelor Eurostat din 2023, numai România fiind singura cu 39% sub media UE.

Polonia, cea mai mare economie a Europei Centrale, e considerată mai puțin vulnerabilă în Europa de Vest datorită dependenței mai scăzute de exporturile de mașini, a unei piețe interne mari și a primirii de miliarde de euro din fonduri de redresare UE.

Forintul Ungariei și coroana cehă au scăzut dincolo de praguri-cheie, iar zlotul s-a devalorizat vineri de la maximul din ultimii 10 ani, ca efect al amenințărilor cu taxe.

Analistul Nicholas Farr de la Capital Economics Emerging Europe a declarat că o taxă de 25% a ​​SUA pentru importurile din UE ar reduce creșterea cu aproximativ 0,5% din PIB în medie în Europa Centrală - un impact mai mare decât se presupunea anterior într-un scenariu de taxare mai favorabil.

Acest lucru ar putea atenua redresarea într-o regiune în care creșterea a încetinit brusc, pe măsură ce inflația a crescut din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, dar și a slăbiciunii principalului partener comercial, Germania.

Cu toate acestea, S&P Global a declarat că scăderea cererii chineze pentru mașini germane ar avea probabil un efect mai mare asupra creșterii Europei Centrale decât taxele americane, subliniind că pentru Volkswagen, Mercedes și BMW vânzările din China reprezintă aproximativ o treime din total, comparativ cu 10-15% în SUA.

„Creșterea mai slabă a suveranelor ECE le-ar putea agrava provocările fiscale existente, pe care le-am evidențiat de mult timp ca fiind unul dintre riscurile-cheie din regiune”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană a lansat anul trecut o procedură disciplinară împotriva a șapte state membre din cauza deficitelor lor fiscale mari, inclusiv Ungaria, Polonia și Slovacia, în timp ce guvernul României se confruntă cu cel mai mare deficit din întregul bloc.

Sursa: Rador Radio România