Un influent organism european a avertizat ca telefoanele mobile si dispozitevele Wi-Fi ar trebui sa fie interzise in institutiile de invatamant, deoarece sunt "potential daunatoare" pentru elevi. Un comitet infiintat de Consiliul Europei, care are 47 de state membre, a lansat un raport care precizeaza ca este esential ca problema sa fie abordata "inainte de a fi prea tarziu", asa cum s-a intamplat in cazul "fumatului".

In plus, raportul detaliat al organizatiei de la Strasbourg subliniaza riscurile potentiale pentru sanatate a emisiilor electromagnetice emise de dispozitivele wireless si de telefoanele mobile, informeaza Daily Mail.

Comisia alcatuita din 84 de parlamentari si politicieni din statele membre considera ca statele membre ar trebui sa impuna urmatoarele dispozitii:

  • Introducerea de praguri pentru nivelurile de expunere pe termen lung la radiatiile emise de telefoanele mobile;
  • O etichetare clara asupra produselor care indica faptul ca radiatiile electromagnetice ar putea fi daunatoare;
  • Interdictie stricta a telefoanelor mobile si aparaturilor Wi-Fi in scoli;
  • Initierea unor campanii de informare, destinate copiilor si tinerilor adulti, cu privire la riscurile pentru sanatatea umana;
  • O cercetare extinsa asupra tipurilor de dispozitive mai putin periculoase;

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis anterior ca expunerea la campuri electromagnetice prezinta un risc redus sau deloc pentru sanatatea umana. Consiliul Europei - o organizatie extrem de respectata, ale carui rezultate au tendinta de a dirija legislatia guvernelor de pe continent - a solicitat sefilor de stat "sa ia toate masurile rezonabile pentru a reduce expunerea la campurile electromagnetice".

Directiva care interzice telefoanele mobile in scoli a fost adoptata in unanimitate de catre Comitetul organizatiei pentru mediu, agricultura si afaceri regionale.

Companiile de telecomunicatii au manifestat convingerea ca nu exista nici o asociere intre telefoanele mobile si efecte adverse asupra sanatatii.

Catalina Ciociltan