Italia lucrează intens pentru atenuarea tensiunilor, pentru a elimina imaginea unui guvern divizat. Giorgia Meloni tace, însă continuă să lucreze în secret, scrie „Avvenire” (Italia).

Pe de-o parte lasă să transpară iritarea sa față de activismul lui Salvini, din ce în ce mai dornic să se amestece în dosare internaționale delicate. Pe de altă parte, înțelege că divizările trebuie recompuse imediat.

Primul rezultat apare luni dimineața. Iar primul care întinde mâna este chiar Matteo Salvini: „Avem relații splendide cu Tajani. Citesc ziarele și zâmbesc”. Cu alte cuvinte: niciun îngheț, nicio criză, nu-ți face griji, Giorgia. Antonio Tajani trimisese deja două mesaje clare. Primul către secretarul Partidului Democrat, Elly Schlein, conform căruia guvernul este pe cale să se prăbușească. „Partidele de opoziție nu trebuie să-și facă griji, guvernul va merge înainte. Sărăcuții... își fac iluzii”. Cel de-al doilea, un răspuns pemtru membrului Ligii Nordului, Claudio Durigon, potrivit căruia ministrul de externe s-ar află în dificultate. „Nu este adevărat și oricum, alegătorii vor fi cei care vor decide asta”, răspunde sec liderul Forza Italia.

Dar să încercăm să reconstruim contextul. Ostilitățiile au fost deschise de membrul Ligii Nordului Claudio Durigon. Care a început să atace partidul Forza Italia, spunând că Tajani ar trebui să „se lase ajutat” în relația cu SUA, pentru că „se află într-o poziție oarecum dificilă” în condițiile în care „este un susținător al Ursulei și al planului ei de rearmare și știm cu toții că von der Leyen nu are relații grozave cu administrația americană”.

Liderului albastru nu i-a picat deloc bine ideea lui Durignon. Și a reacționat pe marginea unei inițiative FI ai cărei membrii s-au reunit la Milano pentru un eveniment despre Europa. „Inițiativă născută la propunerea Marinei Berlusconi”, spune Letizia Moratti. O subliniere care amintește inevitabil de îndoielile exprimate în urmă cu o lună de fiica Cavalerului cu privire la strategiile trumpiste, lăudate de membrii Ligii Nordului și urmate cu atenție de premier, în tentativa ei de a fi echidistantă între Washington și Bruxelles. Așa că iată cum a răspuns Tajani: „Toți au nevoie de ajutor, chiar și eu. Dar nu mă simt în dificultate, alegătorii vor judeca asta”. Tajani reacționează. Inițial cu tonuri dure. Împotriva partidelor populiste „quaquaraquà” (un termen fonosimbolic în limba siciliană care amintește de sunetul unei rațe). Și împotriva Patrioților, gruparea europeană a Ligii, care „sunt în afara oricărui joc politic de la Bruxelles”. Reacțiile opoziției sunt inevitabile. Pentru Elly Schlein, ciocnirea între Liga Nordului și FI „ar fi deschis deja în orice țară o criză guvernamentală”.

Să ne întoarcem la Meloni, premierul se află deja pe teren pentru a-i apropia pe Tajani și Salvini. Relațiile dintre cei doi, lăsând la o parte cuvintele, sunt cu adevărat groaznice. Surse majoritare spun că practic, în ultima vreme nici nu și-au mai vorbit, ci doar se întâlnesc în Consiliul de Miniștri. Următorul este programat în data de luni, 31, însă cei din coaliție speră să organizeze înainte un summit între cei doi lideri pentru atenuarea tensiunilor.

O confruntare care ar putea servi și la definirea poziției pe care Meloni o va adopta joi la summitul de la Paris privind strategiile de asistență pentru Kiev: până acum premierul a insistat pe extinderea garanțiilor NATO către Ucraina, însă ipoteza unei operațiuni multinaționale sub egida ONU câștigă din ce în ce mai mult teren.

Sursa: Rador Radio România