Parlamentul Albaniei a decis ridicarea imunității parlamentare a lui Sali Berisha, fost președinte și prim-ministru, în prezent liderul opoziției, deschizând calea pentru arestarea și urmărirea penală a acestuia pentru corupție, scrie To Vima.

Parlamentul Albaniei a decis ridicarea imunității parlamentare a lui Sali Berisha, fost președinte și fost prim-ministru al țării și în prezent liderul opoziției, deschizând calea pentru arestarea și urmărirea penală a acestuia pentru corupție.

Decizia a fost însoțită de proteste puternice ale parlamentarilor de opoziție care au răsturnat scaune, au dat foc la bombe fumigene și au strigat lozinci.

Berisha însuși a caracterizat decizia drept o încălcare infracțională și flagrantă a Constituției și și-a chemat susținătorii la demonstrații de nesupunere față de stat, până la răsturnarea regimului Rama, așa cum numește el guvernul socialiștilor.

Ridicarea imunității a fost solicitată de către Parchetul Anticorupție (SPAK), care investighează posibila implicare a lui Berisha, în calitate de prim-ministru, în cazuri de cumpărare și vânzare a unor terenuri din Tirana, în beneficiul rudelor sale.

Procuratura îi impusese lui Berisha măsuri restrictive, sub forma prezentării sale obligatorii la poliție la intervale regulate, măsuri pe care fostul președinte și premier nu le-a respectat.

Prin urmare, acum se confruntă cu două posibilități: să fie arestat preventiv, lucru dificil întrucât depășește limita de vârstă prevăzută de lege, sau să fie plasat în arest la domiciliu.

De notat că, în calitate de suspect de corupție, Berisha a fost clasificat drept persoană indezirabilă atât de ​​SUA, cât și de Marea Britanie.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA