The Spectator: La fel ca în putinismul timpuriu, Bulgaria se transformă în stat mafiot
Bulgaria seamănă izbitor cu Rusia în primii ani ai lui Putin, când statul de drept era folosit împotriva oponenților săi politici, comentează The Spectator, după tentativa de asasinare a Procurorului general.
În prezent, Bulgaria a devenit un stat mafiot, scrie săptămânalul conservator britanic The Spectator.
Astăzi, țara din Uniunea Europeană care seamănă cel mai mult cu o țară autoritară și opresivă este Bulgaria, scrie revista britanică, preluată de Dnevnik. Bulgaria se confruntă cu o criză existențială, crede autorul Mark Hollingsworth. Potrivit acestuia, Bulgaria a căzut într-o autocrație condusă de o elită politică care ocolește sistemul judiciar independent și impune o cultură a impunității.
În esență, aceasta este noua Rusie, susține autorul. Având în vedere legăturile sale istorice cu Rusia, nu este de mirare că Bulgaria sprijină Ucraina în mod ambiguu și fără tragere de inimă, mai citim în material.
Bulgaria se transformă într-o problemă de reputație pentru UE
Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă țară din UE. Ceva ce creează o problemă serioasă de reputație pentru Uniunea Europeană și Consiliul Europei, notează The Spectator. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Sofia are ”lacune mari în ceea ce privește drepturile omului”, precum și ”probleme serioase cu independența justiției și corupția din guvern”.
Potrivit autorului articolului, Bulgaria este condusă de o cleptocrație autocrată și de oligarhi ale căror origini pot fi urmărite în trecut până la rețeaua de spionaj din epoca comunistă, Securitatea Statului și privatizarea activelor profitabile ale statului. Revista britanică, care apare din 1828, îl citează și pe fostul ministru bulgar de justiției Hristo Ivanov, potrivit căruia această criză subminează încrederea în UE, acesta nereușind să reacționeze la escaladarea corupției din cea mai săracă țară a sa.
În centrul acestei crize se află lipsa de independență a sistemului de justiție, notează Mark Hollingsworth. ”Problema este că procurorul-general bulgar are o putere enormă și exercită o influență disproporționată în Consiliul Judiciar Suprem și asupra judecătorilor”, a declarat pentru publicație Toby Cadman, un avocat care a lucrat în Bulgaria.
”Asemenea Rusiei, erodarea statul de drept este prima victimă pe drumul către autocrație".
Procurorul general Ivan ”Caschetă” Gheșev a fost ”ales” fără nicio opoziție în 2019, iar alegerea sa a fost întâmpinată cu proteste, nemulțumiții avertizând că ”mafia oligarhică a preluat statul și și-a extins sfera adânc în instituții precum justiția, mass-media și serviciile de securitate”, amintește publicația britanică.
Și încă ceva: ”Un procuror general în funcție poate face abuz de funcția sa oficială sau să comită alte infracțiuni fără a fi pedepsit”, a declarat avocata Radosveta Vasileva. ”În esență, acest organism este una dintre principalele amenințări la adresa statului de drept în Bulgaria”.
Cazul Nexo
Rolul atotputernic al procurorului general ca organism de aplicare a legii este ilustrat de cazul Nexo - o companie globală de top de tip fintech care gestionează active de peste două miliarde de dolari în 200 de țări. Din ianuarie 2023, Nexo și angajații săi din Bulgaria sunt sub asediul parchetului. ”Acesta a fost un atac coordonat cu acuzații de comportament criminal, bazate pe acuzații fabricate și motivate politic”, a spus Toby Cadman.
”Procurorul general a încercat să atragă parteneri internaționali din organismele de aplicare a legii pentru a da legitimitate anchetei împotriva Nexo și a directorilor săi în contextul unui proces inechitabil”, se arată în publicație.
Pentru că acele încercări au eșuat, ei ”au ridicat acuzații extrem de controversate”, spune Cadman. ”Realitatea este că directorii Nexo au devenit ținta atacurilor din cauza sprijinului lor pentru opoziția politică, reforme și împotriva corupției”, subliniază avocatul.
Bulgaria se confruntă cu un moment critic care are consecințe serioase asupra încrederii în UE. Congresmanul american Warren Davidson l-a numit chiar pe procurorul general ”o amenințare la adresa stabilității NATO”.
Bulgaria este o țară care seamănă izbitor cu Rusia din primii ani ai lui Putin, când statul de drept era folosit pentru a urmări în instanță oamenii de afaceri care s-au opus programului său politic. Acum, după ce Războiul Rece a fost reînviat, Bulgaria s-a transformat - la fel ca și Rusia - într-un stat mafiot, conchide The Spectator.
Sursa: RADOR
Între terorism și înscenare
La câteva ore după ce Ministerul de Interne de la Sofia a anunțat incidentul cu coloana de mașini a procurorului general bulgar Ivan Gheșev, pe care Parchetul Național l-a declarat ca fiind un act terorist, câțiva politicieni au comentat cele întâmplate.
Președintele Adunării Naționale de la Sofia, Rosen Jeliazkov, a cerut Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS) și Ministerului de interne să-i găsească cât mai repede și să-i aducă în fața instanței pe autorii actului terorist, care lasă societatea cu un sentiment de îngrijorare, scrie Dnevnik.
În fața jurnaliștilor din orașul Panagiuriște, președintele Parlamentului a menționat că acesta este un apel și pentru politicieni. ”Trebuie să lăsăm diferențele deoparte, pentru că țara ar trebui să ne fie mai dragă decât orice”, a conchis el, citat de BTA.
”În anii în care ne străduim să intrăm în Schengen și Zona euro, nu știu ce fel de ecou vor avea aceste acțiuni, pe care le-am uitat încă din anii 90. Aproape două generații își amintesc doar din povești ce s-a întâmplat în acele vremuri negre. Din păcate, acum asistăm la ecoul acelor vremuri. Acesta este primul atentat din istoria modernă a Bulgariei împotriva unei autorități în funcție", a comentat Rosen Jeliazkov.
Partidul ”Renașterea” a fost primul care a reacționat la incident, definindu-l ca pe un semn al prăbușirii statalității, într-un comunicat de presă. Copreședintele ”Bulgariei Democrate” Atanas Atanasov a condamnat incidentul, dar a subliniat că și varianta unei înscenări ar trebui investigată.
”Pe baza experienței pe care o am, pare un eveniment cu mai multe obiective. Scopul este de a face din victimă un erou, victima aici este între ghilimele, și de a distrage atenția publicului de la criza politică. Acesta poate fi și un avertisment pentru participanții din procesul politic”, a subliniat el pentru BBC.
”Încercarea de a-l asasina pe șeful procurorilor echivalează cu un act terorist”, a menționat formațiunea "Renașterea”. ”Condamnăm actul terorist comis și insistăm pentru investigarea cât mai rapidă, depistarea vinovaților și pedepsirea celor vinovați”.
Liderul formațiunii ”Există un astfel de popor” Slavi Trifonov a reacționat în mod tradițional pe profilul său de Facebook și a spus fără echivoc ca acest caz este un act terorist. "Orice s-ar spune, adevărul este că un astfel de atentat este un atac nu numai împotriva unei persoane, ci împotriva uneia dintre instituțiile statului bulgar. Practic, este un atentat împotriva statului", subliniază el.
Sursa: RADOR
Comentarii