Liderii UE au aprobat sancțiunile contra oficialilor din Belarus vinovați de fraudarea alegerilor din 9 august și de violențele asupra protestatarilor, a declarat președintele Charles Michel, după încheierea reuniunii virtuale a Consiliului European.

În acest timp la Minsk, Alexandr Lukașenko a anunțat că i-a ordonat ministrului de interne să pună capăt protestelor din capitală. Potrivit site-ului Tut.by, bărbatul în vârstă de 43 de ani era spitalizat după ce fusese împușcat de forțele de ordine.

”Avem un mesaj foarte clar: UE este alături alături de Belarus, suntem solidari cu poporul belarus și nu acceptăm impunitatea”, a spus Michel, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Alegerile din 9 august nu au fost ”nici libere, nici corecte și nu au respectat standardele internaționale. Nu recunoaștem rezultatele prezentate de autoritățile din Belarus”, a mai spus președintele Consiliului European, adăugând că poporul merită să-și aleagă în mod democratic liderii și să-și decidă viitorul.

Violențele împotriva protestatarilor pașnici au fost ”șocante și inacceptabile. Condamnăm aceste brutalități și așteptăm o investigație completă și transparentă”, a precizat Michel.

Președintele Consiliului European a subliniat că trebuie evitate violențele, inclusiv represiunea și violențele împotriva protestatarilor.

Totodată, el a anunțat că UE va impune sancțiuni împotriva unui ”număr substanțial de persoane responsabile pentru violență, represiune și fraudarea alegerilor”. Lista cu sancțiuni va fi aprobată cât mai curând posibil, a spus și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a mai spus că UE sprijină orice eforturi ale OSCE în vederea unei soluții pașnice în Belarus.

Uniunea a cerut liderilor de la Minsk să găsească o soluție pașnică la actuala criză.

Bruxellesul va da 53 de milioane de euro societății civile din Belarus, după ce inițial banii ar fi trebuit să ajungă la Guvernul de la Minsk, a anunțat von der Leyen.