Ambasadorul Ion I. Jinga, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Consiliul Europei participat marți, 7 februarie 2023, la un eveniment diplomatic comun dedicat promovării programului „Capitală Europeană a Culturii”.

Co-organizatori ai evenimentului au fost cele 3 țări care au găzduit Capitala Europeană a Culturii în  anul 2022, respectiv Lituania (Kaunas), Luxemburg (Esch) și Serbia (Novi Sad), precum și cele 3 țări care au acest statut în anul 2023: România (Timișoara), Ungaria (Veszprém) și Grecia (Eleusi).

La eveniment au participat membri ai corpului diplomatic acreditat pe lângă Consiliul Europei și reprezentați ai organizației, printre care și Bjorn Berge, Secretarul General Adjunct, fiind subliniată în discuții importanța culturii ca vector al diplomației.

Cu sprijinul autorităților locale de la Timișoara, Reprezentanța României pe lângă Consiliul Europei a pus la dispoziție participanților broșuri cu programul cultural ce se va derula pe întreg parcursul anului 2023, precum si videoclipuri de promovare a conceptului de „Capitală Europeană a Culturii”  și a regiunii românești Banat, in plan cultural dar și agroturistic.

Evenimentul a oferit oportunitatea promovării valorilor tradiționale, într-un exercițiu de diplomație culturală susținut de experiența gastronomică națională – gusturi bănățene pe plaiuri alsaciene.