Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și un critic acerb al schimbărilor din justiție promovate de PSD, va fi candidatul socialiștilor europeni (PES) la șefia Executivului UE în alegerile de anul viitor.

Slovacul Maros Sefcovic, el însuși comisar european, și-a anunțat luni retragerea din cursa pentru desemnarea capului de listă al Partidului Socialiștilor Europeni (PES) la alegerile europarlamentare din mai 2019.

Într-o scrisoare adresată președintelui PES Serghei Stanișev, Maros Sefcovic a declarat că îl susține pe Frans Timmermans drept „candidat comun al PES care să conducă familia partidului la alegerile din 2019 pentru Parlamentul European”, scrie EURACTIV.com.

„Sunt pregătit să lucrez îndeaproape cu el”, a adăugat politicianul slovac, care deține funcțai de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru uniunea energiei.

Timmermans a fost principalul critic de la Bruxelles al modificărilor introduse la legile justiției susținute de PSD, partid membru al PES. 

Stanișev a salutat decizia lui Sefcovic, amintind că Timmermans este „principalul apărător al democrației și statului de drept din Uniunea Europeană.

Candidatura lui Timmermans ar putea fi afectată de eforturile sale pentru protecția statului de drept în Polonia, Ungaria și România, notează EURACTIV.com.

Parlamentul European a cerut ca președinte al Comisiei Europene să devină unul din capii de listă în alegerile europarlamentare, așa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (așa-numitul sistem „Spitzenkandidat”). Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European este liber să nominalizeze o persoană care nu a fost cap de listă în alegerile europarlamentare.

Totuși, sondajele arată că socialiștii vor pierde teren în întreaga Europă, dar vor rămâne a doua forță din Parlamentul European, după populari (PPE), care își vor desemna în această săptămână candidatul la poziția de cap de listă. Popularii au de ales între actualul lider al grupului europarlamentar PPE, germanul Manfred Weber, și fostul premier finlandez Alexander Stubb.