MAE informează că în prezent toate cele 441 secții de votare din afara României sunt operaționale și funcționează normal. Ministerul susține că, doar în primele ore ale dimineții, au fost incidente tehnice izolate, rezolvate rapid.

UPDATE

Guvernul nu poate emite acum o ordonanță de urgență pentru prelungirea programului de vot, din cauză că s-a închis deja votarea în unele secții din diaspora, citând cazul Noii Zeelande, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. O Ordonanță de Urgență trebuie să aibă în vedere toate secțiile de votare, la modul general, nu doar unele dintre ele, au afirmat sursele citate. 

+++

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că se pot lua măsuri ”foarte rapide” în cazul în care Autoritatea Electorală Permanentă decide prelungirea programului de votare la secțiile din Diaspora. Meleșcanu a mai spus că o altă soluție este ca persoanele care se află în curtea sau în incinta ambasadei sau consulatului la ora 21:00 să poată vota și după această oră.

+++

BEC încearcă să prelungească programul de votare în străinătate peste orele 21:00 pentru a asigura participarea unui număr cât mai mare de cetățeni români, a declarat reprezentantul BEC, judecătoarea Florentina Vasilateanu, după o solicitare venită din Italia. De asemenea, MAE încearcă să înființeze noi secții, acolo unde va fi posibil.

În cadrul conferinței de presă, reprezentantul MAE a declarat că s-au prezentat foarte mulți alegători până la orele 16:00, circa 180.000 de oameni, cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare chiar decât la turul doi al prezidențialelor din 2016.

Cei doi oficiali au făcut apel la o atitudine civilizată, susținând că există riscul ca personalul birourilor electorale din străinătate să fie agresat.


+++Comunicatul MAE vine după ce pe social-media au apărut numeroase imagini și clipuri cu români care sunt nevoiți să stea la cozi lungi pentru a putea vota. La ora 16:00, la sediul Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate va avea loc o conferință de presă susținută de președintele Biroului și de un reprezentant al MAE.

”Prezența la vot a cetățenilor români este substanțială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot”, potrivit unui comunicat.

MAE reamintește cetățenilor români din străinătate că la acest scrutin electoral a organizat un număr record de secții de votare, mai mare decât dublul numărului de secții organizate la scrutinele anterioare. Astfel, prin comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 – când au fost organizate câte 190 de secții), anul acesta s-au organizat cu 251 mai multe secții de votare, numărul actual fiind de 441.

Comparativ cu referendumul național pentru revizuirea Constituției din 2018 (378 de secții), sunt organizate 63 de secții în plus, iar în comparație cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secții), cu 24 mai multe secții de votare.

”În concluzie, numărul secțiilor de votare pentru cetățenii români din străinătate nu s-a redus, dimpotrivă s-a dublat, de la 190 la 441 în anul 2019. Lista secțiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

În cazul în care la una dintre secțiile de votare se constată prezență mai ridicată, ce implică un timp de așteptare mai mare pentru exercitarea dreptului de vot, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se deplaseze la cea mai apropiată secție de votare.

Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76, cu 3 mai multe decât în 2016), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29, cu 8 mai multe decât în 2016), Germania (25, cu 10 mai multe decât in 2016), Franța (17), Austria (9), Belgia (8).

”Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secții de votare din străinătate. Au fost semnalate situații punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeași secție de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de 5 autocare care au ajuns simultan la aceeași secție de votare). De asemenea, au fost semnalate situații în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetățeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale”, mai explică  Ministerul Afacerilor Externe.