Deși premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis în plenul Parlamentului European că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi un obiectiv important al țării sale, subiectul nu se află pe agenda JAI de săptămâna aceasta.

Ultimul Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) din perioada Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene are loc în perioada 8-9 Iunie, la Luxembourg.

”Deși premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis în plenul Parlamentului European că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi un obiectiv important al țării sale”, subiectul nu se află pe agenda JAI de joi și vineri, a scris eurodeputatul PMP/PPE Eugen Tomac.

”De aceea, îmi mențin poziția și subliniez din nou că singura cale prin care vom intra în spațiul Schengen este procesul pe care l-am deschis la CJUE. Este dreptul nostru si ne vom face singuri dreptate!”, a mai scris Tomac.

Imediat după preluarea președinției rotative a Consiliului, reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a declarat că țara sa nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen până la încheierea unui acord cu țările care s-au opus aderării celor două state. El a precizat că Suedia nu a fost împotriva admiterii celor două țări în zona de liberă circulație, potrivit Novinite.

Ambasadorul Danielsson a spus că Președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul de a proceda în această chestiune.

"Asta, desigur, include cele două țări în cauză, precum și țările care au indicat că au o problemă cu acest proces de aderare. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau cele care sunt în prerogativele președinției”, a mai spus el.

Poziția Austriei - care ți-a folosit dreptul de veto contra României și Bulgariei - nu s-a schimbat între timp și nici cea a Olandei față de Sofia.


Schengen: După vizita lui Karner, România și Austria vorbesc de lucruri diferite

Mai mult pe EurActiv »