Europarlamentarul român Eugen Tomac anunță că pe 25 ianuarie, ministrul de Interne, Lucian Bode, este invitat, la Stockholm, la o reuniune informala a Consiliului JAI, a anunțat președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

"Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuție, chiar și într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spațiul Schengen. Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum", a scris Eugen Tomac într-un mesaj pe Facebook.

El mai transmite ca toți ochii să fie spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal.

”În perioada 25-27 ianuarie, va avea loc în Suedia reuniunea informală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI). Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie. În perioada 9-10 februarie, va avea loc Consiliul European. Este important ca subiectul aderării României la spațiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Șefii de stat și de guvern trebuie să abordeze această tematică și să clarifice aspectele restante”, consideră eurodeputatul PSD Victor Negrescu.