Se profilează o bătălie pentru locul doi la viitoarele alegeri parlamentare din Bulgaria între formațiunile Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată (PP-DB), Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și formațiunea Vâzrajdane/Renașterea.

Potrivit ultimului sondaj al TREND, comandat de postul Nova TV și ziarul "24 Chasa", partidele „Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB)” și „Uniunea Forțelor de Dreapta (UFD)” își mențin nivelurile din ultimele luni și se bucură de sprijinul a 24,9% dintre alegători, în timp ce sprijinul pentru „PP-DB” scade la 15,5%. Foarte aproape de coaliția pro-europeană sunt „DPS” cu 14,4% și „Vâzrajdane/ Renașterea” cu 14,2%. 

"Cele trei formațiuni au procente apropiate, iar performanța lor în viitoarea campanie electorală va fi determinată pentru stabilirea definitivă a locurilor doi, trei și patru”, spune analiza TREND a datelor din sondaj. 

Eșecul negocierilor cu privire la rotativa la guvernare și acuzațiile la adresa conducerii Agenției Vamale sunt motivele cele mai probabile ale erodării sprijinului pentru PP-DB, care a scăzut cu 2% în ultima lună. 

Pe poziția cinci se află „Partidul Socialist Bulgar (BSP)”, care obține un procent de 9,1% în rândul alegătorilor, dar sondajul nu ține cont de evoluția recentă cu privire la coaliția dintre Vania Grigorova și "Stânga" Maiei Manolova.

 Pe locul șase se află partidul lui Slavi Trifonov „Există un astfel de popor” cu 4,8% dintre alegători, ceea ce înseamnă că formațiunea va intra în Adunarea Națională, dar probabil că nu va avea un reprezentant în Parlamentul European.

Un număr record de 6,9% dintre bulgari declară că vor profita de opțiunea de protest la vot și "nu vor susține pe nimeni". 

În total, 49% sunt cei care declară că vor vota la viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Bulgaria, ceea ce echivalează cu 2,6-2,8 milioane de alegători. 

Tabloul electoral pentru alegerile europene este destul de asemănător. TREND a remarcat legat de aceste alegeri o mobilizare ceva mai mare pentru PP-DB, care poate obține până la 16,1% din voturi, iar rezultatul BSP scade la 8,7% dintre alegători.

 Sondajul arată că guvernarea actuală a lui Dimităr Glavcev a început cu un rating foarte scăzut - 20% aprobare și 39% dezaprobare. În total, 11% dintre bulgari evaluează pozitiv modificările din Constituție, 39% nu sunt familiarizați cu acestea, iar 38% nu le aprobă. Se constată o nouă scădere a aprobării activității Parlamentului de la Sofia. În aprilie evaluarea pozitivă a fost de 12%, iar evaluarea negativă a ajuns la 80%.

Datele sunt din ultimul sondaj al Agenției TREND de Sondare a Opiniei Publice, care a fost comandat de ziarul "24 Chasa"/"24 de ore" și Nova Broadcasting Group. 1002 persoane au participat la acest sondaj de opinie, care a fost realizată în perioada 12-19 aprilie. 

SURSĂ: RADOR RADIO ROMÂNIA