Tribunalul Constituțional al Poloniei a stabilit miercuri că măsurile decise de Curtea de Justiție a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varșovia sunt neconstituționale.

Tribunalul Constituțional a estimat că deciziile CJUE asupra ''sistemului, principiilor și procedurilor'' tribunalelor poloneze ''nu sunt conforme'' Constituției poloneze, a anunțat un judecător al instanței poloneze, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Verdictul survine la foarte scurt timp după ce, mai devreme în aceeași zi, CJUE a dispus ca Polonia să suspende imediat activitățile ''Camerei disciplinare'' a Curții Supreme, o nouă instituție creată în cadrul reformei sistemului judiciar.

Decizia Curții Constituționale poloneze riscă să agraveze și mai mult conflictul dintre Varșovia și Bruxelles privind reformele judiciare și statul de drept.

Un subiect recent de dispută este cel al întâietății normelor de drept. Astfel, în timp ce - conform Guvernului polonez - Constituția trebuie să prevaleze în fața legislației UE, Bruxellesul acuză Varșovia că prin această poziție contestă ''principii fundamentale de drept ale UE, în special acela al întâietății dreptului european asupra celui național'', precum și ''autoritatea Curții de Justiție a UE''.

În opinia unor europarlamentari ai Partidului Popular European (PPE), ''refuzul implementării deciziilor CJUE în Polonia este un pas clar către scoaterea Poloniei din UE''.

''Ne temem că guvernul polonez a luat calea Polexit-ului'', afirmă într-un comunicat difuzat miercuri Jeroen Lenaers, purtător de cuvânt pentru justiție și afaceri interne al PPE, și Andrzej Halicki, vicepreședinte al comisiei pentru libertăți civile din Parlamentul European.

Comisia: Dreptul UE are întâietate față de dreptul național

CE este ”profund îngrijorată” de hotărârea Curții Constituționale a Poloniei, hotărâre ce confirmă preocupările cu privire la situația statului de drept din această țară.

Comisia a fost întotdeauna foarte clară în această privință și afirmă încă o dată:

- dreptul UE are întâietate față de dreptul național;

- toate hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene, inclusiv ordonanțele privind măsuri provizorii, sunt obligatorii pentru toate autoritățile și instanțele naționale ale statelor membre.

”Drepturile cetățenilor și ale întreprinderilor din UE trebuie să fie protejate în același mod în toate statele membre”, spune Comisia Europeană, care se așteaptă ca Polonia să se asigure că toate hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene sunt puse în aplicare integral și corect, inclusiv ordonanța pronunțată ieri de Curtea de Justiție, prin care se impun Poloniei măsuri provizorii de suspendare imediată a aplicării anumitor dispoziții ale legii din decembrie 2019 privind sistemul judiciar, inclusiv privind funcționarea Camerei disciplinare a Curții Supreme.

Întâietatea dreptului UE asupra celui național - contestată și în România și Germania

Luna trecută, Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva Germaniei, acuzând această țară că a creat un ''grav precedent'' după ce Curtea Constituțională germană a emis, în 2020, o hotărâre prin care contestă întâietatea dreptului european asupra celui național.

În respectiva hotărâre, judecătorii constituționali germani au stabilit că Banca Centrală Europeană (BCE) și-a depășit competențele într-un program de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare. Mai mult, Curtea Constituțională germană a decis că o hotărâre a Curții de Justiție a UE care validase acel program nu are efecte juridice în Germania.

Într-o decizie recentă, vizând Secția Specială pentru anchetarea magistraților, Curtea Constituțională a României a motivat că un judecător național ”nu poate fi pus în situația de a decide aplicarea prioritară a unor recomandări în detrimentul legislației naționale, declarată conformă Constituției naționale de către Curtea Constituțională, întrucât rapoartele MCV nu normează, deci nu sunt susceptibile de a intra într-un conflict cu legislația internă”.

În replică, Comisia Europeană a reamintit că deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii și trebuie aplicate de toate curțile naționale ale statelor membre.

”Vom analiza această decizie (a CCR) în detaliu ... Comisia Europeană a fost foarte clară în ceea ce privește prevalența dreptului european”, a declarat pe 22 iunie purtătorul de cuvânt al CE Christian Wigand.