Drama ”Schengen” evocă anumite gânduri pe care unii le-ar putea defini în grabă ca fiind tipic conspirative.

Este o slăbiciune națională a politicienilor bulgari ca, atunci când nu înțeleg ceva, să îl clasifice drept ”conspirație”, scrie Boian Chukov în cotidianul bulgar Trud. Chiar și fără a cunoaște originea acestui termen.

Pe scurt, Croația este privită cu simpatie de cei de care depinde intrarea în spațiul Schengen. S-a dovedit că România nu este de dorit să meargă la ”pachet” cu Bulgaria. Sau pentru a spune mai clar, suntem tratate diferit față de alte state din UE. Nu suntem pregătiți să intrăm.

Când am intrat în UE, eram oare pregătiți? Da sau nu! Sau ne-au acceptat și ne-au pus în regim de monitorizare ani de zile pentru că nu eram pregătiți să fim ”logaritmați” conform Ghidului de utilizare al UE.

Pentru mine, acestea sunt semne indirecte că noile sfere de influență în Europa sunt în curs de definire sau au fost deja definite. Întrebarea este, în această situație deja stabilă... este Bulgaria destinată să fie în zona rusă sau mai degrabă în zona turcă? Probabil mai mult în a doua.

În ambele nu există spațiu Schengen. Nimeni nu a abolit neootomanismul. Ca urmare a unui ”pachet de acord” geopolitic între jucătorii globali din Balcani, s-ar putea să ne aflăm ”în mod surprinzător” într-o situație nouă.

Sună destul de exotic, dar în urmă cu ceva timp, și Brexitul suna la fel. Conspirație. Să sperăm că în aceste vremuri tulburi nimic nu este ultim, doar penultimul.

Sursa: RADOR