Întrebarea este dacă prețul plătit pentru a stoarce o decizie pe 30 decembrie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu frontierele aeriene este unul corect, spune eurodeputatul Dragoș Tudorache, din grupul Renew.

"Depinde în ce școală de gândire te afli. Cei care pretind că, fiind acolo, au înțeles exact ceea ce vor austriecii și zic, domnule, noi știm sigur că undeva anul ăsta o să găsim momentul politic în care să întoarcem Austria și pentru terestre și, după ce o să treacă și alegerile la ei, o să fie bine. Eu sunt oarecum rezervat față de cei care sunt în acea școală de gândire", a declarat marți Tudorache în cadrul unui briefing pentru jurnaliștii români de la Strasbourg, relatează Agerpres.

Eurodeputatul din grupul Renew, fost ministru de interne, susține că a văzut suficiente astfel de momente politice în bula europeană în experiența sa de 16-17 ani, încât să știe că "atunci când lași un lucru pentru mai târziu, până în acel moment mai pot interveni un milion de alte lucruri și condiționări politice din toate părțile".

El a subliniat că va fi necesară o nouă decizie pentru aderarea României și Bulgariei cu frontierele terestre la spațiul Schengen din partea tuturor statelor și că acest lucru nu este valabil doar în cazul Austriei.

Dacă până acum România putea acuza un abuz politic din partea Austriei, acum a legitimat poziția Austriei prin decizia luată și i-a dat chiar o aparență juridică, consideră Tudorache.

Acest lucru va împiedica pe viitor un eventual proces al României la Curtea de Justiție a UE, pentru că instanța va considera că România a acceptat situația.

De asemenea, Austria ar avea legitimitatea de a se opune unei decizii viitoare privind aderarea la Schengen cu frontierele terestre.