Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.

UPDATE

Președintele Erdogan a spus că lupta împotriva terorismului a fost unul dintre subiectele principale în discuțiile sale cu premierul olandez în funcție, sosit la Istanbul pentru a obține sprijinul Turciei pentru candidatura sa, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Erdogan nu a dezvăluit alegerea Turciei între cei doi candidați, dar a subliniat că decizia sa se va baza pe "rațiune", în timp ce i-a urat, zâmbind, lui Mark Rutte succes în "noua sa călătorie".

++++

În urma vizitei de vineri în Turcia, premierul olandez Mark Rutte și-ar putea asigura sprijinul lui Erdogan pentru a fi următorul secretar general al NATO, relatează Bloomberg, citând surse.

Rutte are în prezent sprijinul a 28 din cele 32 de state membre NATO. Liderul olandez a căutat în mod activ să-și consolideze sprijinul pentru candidatura sa înainte de decizia oficială așteptată la sfârșitul lunii mai, scrie Bloomberg, preluat de Turkish Minute. 

În timpul vizitei sale, Rutte se întâlnește cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a discuta inclusiv despre candidatura sa. Întrevederea se va concentra doar pe chestiuni ce țin de NATO.

Biroul de presă a Guvernului olandez a confirmat faptul că Rutte își acoperă singur cheltuielile de călătorie.

Turcia nu și-a declarat încă public sprijinul pentru Rutte, iar decizia se bazează probabil pe evaluarea de către Erdoğan a propunerilor premierului olandez și a intereselor strategice ale Turciei în cadrul NATO.

Discuțiile anterioare dintre Rutte și Erdoğan de luna trecută au indicat că Turcia va sprijini un candidat care să răspundă nevoilor Turciei. 

Ungaria și Slovacia nu și-au clarificat încă poziția față de candidatura lui Rutte, în timp ce România îl susține pe Klaus Iohannis, a cărui candidatură a provocat incertitudine în procesul de selecție, deși este percepută de unii oficiali ca fiind lansată prea târziu pentru a afecta semnificativ șansele lui Rutte.

Sprijinul fiecărei țări este crucial, în condițiile în care e nevoie de o decizie unanimă.

Ungaria, în special, ar putea reprezenta o provocare pentru Rutte, având în vedere criticile anterioare ale liderului olandez cu privire la regresul democrației ungare sub conducerea premierului Viktor Orban.

Tot vineri, la București se află vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz. El s-a văzut deja cu premierul Marel Ciolacu, cei doi având declarații comune.

Oficialul turc a fost primit apoi la Palatul Cotroceni.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele României și vicepreședintele Turciei au avut un schimb de opinii despre principalele evoluții de interes de pe agenda NATO și la nivel internațional, precum și despre pregătirea rezultatelor Summitului aniversar al NATO de la Washington.

Cei doi au salutat ”nivelul excelent” al cooperării economice, Turcia fiind principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești.

”Președintele Klaus Iohannis a încurajat, în continuare, investițiile turcești și a arătat că oportunitățile oferite de piața din România pot contribui la atingerea potențialului deplin pe acest palier”, se arată în comunicat.