Țară candidată la UE și membră NATO, Turcia a solicitat aderarea la grupul de state BRICS, o alianță a țărilor emergente dominată de Rusia și China. Recent, și Iranul a aderat.

Turcia a solicitat să se alăture grupului BRICS al economiilor emergente. „Solicitarea noastră în această chestiune este clară, procesul este în curs”, a spus purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AKP, Ömer Celik. Cu toate acestea, statele BRICS nu au făcut încă nicio evaluare în acest sens. Celik nu a oferit detalii despre momentul în care a fost făcută cererea. El a spus că vor anunța public de îndată ce primesc rezultatul, notează Spiegel Online.

Grupul marilor economii emergente dominat de Rusia și China se va întâlni la Kazan, capitala Republicii Tatarstan, la sfârșitul lunii octombrie. Alianța a constat inițial din Brazilia, Rusia, India și China. Africa de Sud s-a alăturat alianței în 2010. La începutul anului, grupul a fost extins cu Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite (BRICS plus). Argentina, pe de altă parte, s-a răzgândit și a refuzat o invitație după ce la putere a venit Javier Milei la sfârșitul anului trecut.

China și Rusia în special încearcă să folosească statele BRICS pentru a crea o contrapondere la dominația geopolitică și economică a Occidentului. Cea mai recentă expansiune a fost menită să ofere țărilor emergente mai multă pondere globală la nivel internațional. Țările BRICS doresc, de asemenea, să își reducă dependența de dolarul american. Conform propriilor informații, ei reprezintă în prezent 42 la sută din populația lumii, 30 la sută din suprafața pământului global și 24 la sută din producția economică globală.

Turcia ar fi prima țară NATO care se va alătura grupului. Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat în iulie că Turcia nu vede BRICS ca o alternativă la alte structuri. Țara este încă oficial candidată la aderarea la UE.

Cu BRICS sau cu Uniunea Europeană? Aceasta este întrebarea

Turcia este deja un important centru de putere în regiunea sa, prin capacitatea sa economică și militară și influența politică. Chiar dacă UE ne ține să așteptăm la ușă de 65 de ani, nu vrea să piardă într-o asemenea situație. Cel puțin nu vrea să piardă în fața țărilor BRICS, comentează subiectul publicația turcă Sabah, apropiată Guvernului de la Ankara.

Cea mai mare temere a SUA și a NATO este că BRICS va evolua într-un parteneriat militar în etapa următoare. Având în vedere acest lucru, orice fel de contact între BRICS și Turcia va fi un atu în procesul nostru de aderare la UE și în relațiile cu SUA. Turcia nu a făcut nicio declarație oficială care să dezvăluie intenția sa de a deveni membru BRICS. Desigur, acest lucru nu înseamnă că problema nu este adusă în discuție în contactele internaționale sau că nu este evaluată de Turcia.

BRICS are potențialul de a dezvolta cea mai serioasă inițiativă de a rivaliza cu dolarul, are o poziție importantă în economia mondială și este pe cale să devină o organizație alternativă în ordinea mondială actuală, mai scrie Sabah, preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA.