Fost președinte al Consiliului European și fost premier, Donald Tusk și-a făcut o revenire surprinzătoare în politica poloneză, fiind ales sâmbătă liderul celui mai mare partid de opoziție din Polonia, Platforma Civică (PO).

"Motivul politic pentru întoarcerea mea este credința că Platforma Civică este esențială, este nevoie de ea ca o forță, nu ca o amintire - pentru a câștiga lupta pentru viitor împotriva PiS (Partidul Lege și Justiție)”, a declarat sâmbătă Donald Tusk, relatează EURACTIV.com.

Cofondator al PO, Tusk (64 de ani) a fost premier al Poloniei în perioada 2007-2014.

După ce a părăsit politica poloneză, el a devenit președinte al Consiliului European, apoi șef al Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta. Acum, Tusk spune că revine în politica poloneză pentru a ajuta la combaterea "răului" reprezentat de actuala mișcare de dreapta.

Jarosław Kaczyński, liderul Partidului Lege și Justiție, aflat la putere, se numără printre liderii partidelor din 16 state membre UE care au semnat săptămâna trecută un document prin care cer o reformă profundă a UE, deoarece - spun ei - "în loc de a proteja Europa și moștenirea ei, ea însăși devine o sursă de probleme și îngrijorare".

Printre semnatari se află liderii Rassemblement National (fostul Front Național) din Franța, PiS din Polonia, Fidesz din Ungaria și Liga din Italia.

"Președintele Kaczyński și tovarășii din PiS ar trebui să-și ceară scuze. PiS implementează agenda Rusiei în proporție de 100%. Mă enervez când aud ce fac, deoarece răul pe care PiS îl face e atât de evident, fără jenă și permanent", a adăugat el.

Tusk a spus că "noii prieteni" ai lui Kaczynski au un singur lucru în comun: "Rusia lui Putin le e mai aproape de inimă decât Uniunea Europeană”.

Tusk a mai spus că semnătura lui Kaczynski este un nou pas către "izolarea completă" a Poloniei.

"Sincer, singura persoană care, după așa ceva, deschide o altă șampanie după deciziile lui PiS, este Putin la Kremlin", a susținut Tusk.

Revenirea lui Tusk în politica internă a fost subiect de discuție încă de la încheierea mandatului său la conducerea Consiliului în 2019. Cu toate acestea, fostul premier a decis să nu candideze la alegerile prezidențiale din 2020.

”Dreapta Unită” (”Zjednoczona Prawica”) - coaliția aflată la guvernare, în care PiS e cel mai mare partid - conduce în continuare în sondaje, dar în ultimele săptămâni au izbucnit dispute între membrii coaliției. Trei parlamentari au părăsit săptămâna trecută grupul parlamentar al PiS.

La Congresul partidului de sâmbătă, Kaczyński a fost din nou ales șef al formațiunii.

Potrivit sociologului Jacek Raciborski de la Universitatea din Varșovia, problemele PiS reprezintă principalul motiv pentru revenirea lui Tusk. "Erodarea PiS este vizibilă cu ochiul liber. Acesta este unul dintre motivele pentru care Tusk a decis să se întoarcă”, a declarat Raciborski partenerului EURACTIV, Gazeta Wyborcza.

Un sondaj al SW Research pentru rp.pl arată că 49,7% dintre polonezi cred că Tusk nu va fi din nou premier, 23% cred contrariul, iar 27% nu au dorit să răspundă.

Într-o conferință de presă ținută duminică, Tusk a precizat că intenționează să plece într-un turneu prin țară încă de luni.

În ceea ce privește viitorul său ca șef al PPE, el a spus că intenționează să-și finalizeze mandatul. Discuțiile privind succesorul său în funcția de președinte al PPE vor începe în toamnă, a spus Tusk.

"Desigur, formal pot fi șeful partidului ... și al Partidului Popular European, care unește multe partide europene", le-a declarat Tusk reporterilor.

"Dar, așa cum am spus, intenția mea este să mă implic 100%, nu 90% sau 80%, în chestiunile poloneze, așa că mi-am informat deja partenerii, prim-miniștrii și președinții din Partidul Popular European ... că am luat decizia de a reveni în politica poloneză ”, a spus el.