El a insistat că nu va suspenda dreptul la migrație, ci va suspenda temporar procesarea cererilor solicitanților de azil.

Poziția guvernului polonez cu privire la procedurile de azil a fost auzită și înțeleasă de țările UE, a declarat premierul polonez Donald Tusk după ceea ce a descris drept discuții fructuoase despre migrație la summitul Consiliului European de joi.

Noua strategie privind migrație a lui Tusk, aprobată marți de guvernul polonez, a provocat o ruptură în cadrul coaliției de guvernământ, în principal din cauza planurilor de a interfera cu drepturile de azil.

La summitul Consiliului European de joi de la Bruxelles, șefii de stat și de guvern au discutat despre creșterea presiunii migrației, precum și despre măsurile de consolidare a politicilor de migrație la nivel național.

”Am realizat ceea ce mi-am dorit să obțin în ceea ce privește migrația; în primul rând, înțelegere”, a spus Tusk (PO, PPE) după summit-ul de la Bruxelles.

De asemenea, el a insistat că nu va suspenda drepturile de migrație, așa cum a fost relatat inițial majoritatea presei, ci va suspenda temporar procesarea cererilor solicitanților de azil în locurile în care granița poloneză este de obicei trecută ilegal.

Niciunul dintre statele membre UE nu s-a opus unei astfel de soluții, a spus Tusk, explicând că aceasta se datorează faptului că toată lumea știa că regimurile străine, inclusiv cele din Belarus și Rusia, sunt implicate în traficul de persoane.

”Trebuie să spun că a mers mai ușor decât mă așteptam”, a spus el, admițând că se aștepta la o opoziție mai viguroasă din partea celorlalte state membre. 

Noua strategie a lui Tusk prevede că, dacă țara este expusă riscului de destabilizare din cauza presiunii migrației, pot fi suspendate temporar și teritorial cererile de azil.

Strategia abordează, de asemenea, aspecte precum accesul la piața muncii, migrația educațională, integrarea, cetățenia și repatrierea sau contactul cu diaspora.

Polonia se confruntă cu o creștere a migrației de la jumătatea anului 2021, cu sute de oameni care încearcă să treacă granița cu Belarus. Atât guvernul conservator anterior PiS (ECR), cât și actualul cabinet pro-UE al lui Donald Tusk (PPE/S&D/Renew) au acuzat Minsk și Moscova că au orchestrat această criză.

Abordare neconvențională

Adresându-se presei, alți lideri ai UE și-au exprimat înțelegerea cu privire la provocările aduse de migrație aPoloniei și au susținut poziția lui Tusk.

Premierul olandez Dick Schoof a subliniat că dificultățile cu care se confruntă Polonia nu reprezintă o ”problemă comună a migrației”, ci rezultatul unui război hibrid purtat de Rusia și Belarus.

Deși nu s-a așteptat la niciun rezultat concret în această problemă în timpul summitului în curs, el a recunoscut că a existat un ”sentiment diferit” în rândul liderilor UE cu privire la problema migrației decât înainte.

Tusk a declarat că nu intenționează să respecte pactul UE privind migrația și azilul, adoptat la începutul acestui an, și că ”nimeni nu îl va forța” să facă acest lucru.

Omologul său belgian, Alexander De Croo, a considerat că pactul nu a rezolvat problema retururilor. Prin urmare, el a salutat o discuție despre ”dimensiunea externă a migrației”.

”Trebuie să abordăm problema altfel”, a subliniat el.