Twitter i-a transmis Comisiei Europene că se gândește în mod serios să se retragă din Codul UE de bune practici privind dezinformarea, un acord voluntar care precede viitoare reguli obligatorii, au precizat oficiali europeni pentru EURACTIV.

Anunțul Twitter privind retragerea din codul de bune practici nu este surprinzător pentru cei implicați în acest angajament voluntar.

După ce a preluat compania în octombrie anul trecut, Elon Musk a redus numărul angajaților din numeroase departamente, inclusiv din cele responsabile de moderarea conținutului, pentru a reduce costurile.

"Mă așteptam la asta. Pur și simplu era o chestiune de timp”, a spus pentru EURACTIV un oficial UE sub condiția anonimatului, adăugând că eventuala retragere a Twitter ar putea fi sfârșitul unei dureri de cap a Comisiei, în condițiile în care Twitter nu respectă regulile.

”E singura cale, nu-i putem forța să plece”.


Comisia Europeană nu a făcut niciun secret din faptul că este nemulțumită de modul în care Twitter a respectat codul voluntar, care a fost revizuit recent pentru a aduce angajamentele de combatere a dezinformării la un nou nivel.

În februarie, semnatarii codului de combatere a dezinformarii, care include toate platformele importante precum Facebook, Google și TikTok, au trebuit să trimită primul lor raport.  Twitter s-a remarcat pentru slabul efort făcut pentru a respecta angajamentele voluntare și i-a  fost acordat un ”carton galben” moral.

”Mulți dintre noi au fost surprinși că au reușit chiar să depună un raport”, a spus un stakeholder implicat în Cod, tot sub condiția anonimatului, subliniind că, de la disponibilizările în masă, reprezentanții Twitter au început să renunțe la activitățile ce aveau legătură cu codul de bune practici.

Potrivit unui al alt oficial UE, această tensiune inerentă pare să fi ajuns la apogeu la o întâlnire de miercuri (24 mai), când ”Twitter ne-a informat că se gândesc serios să părăsească codul”.

”Nu și-au dat încă demisia, dar Comisia Europeană așteaptă notificarea oficială săptămâna aceasta”, a declarat pentru EURACTIV un al doilea actor implicat în Codul de practici.

Potrivit celui de-al doilea oficial al UE, reprezentanții Twitter au explicat că, sub noua conducere, Twitter a trecut la Community Notes, o abordare de moderare a conținutului condusă de comunitate.

Cu toate acestea, acest argument este ”ipocrit” pentru unul dintre stakeholderii citați, deoarece codul ar fi putut fi adaptat pentru a acoperi acest tip de implicare a comunității. Cu toate acestea, Twitter nu a participat la modificarea codului.

Decizia finală privind retragerea aparține acum managementului superior, inclusiv lui Musk. O decizie oficială în acest sens ar putea fi anunțată la următoarea ședință plenară a participanților la Cod din 5 iunie.

Musk a încercat să-i liniștească pe înalți oficiali ai UE că intenționează să țină pasul cu regulile UE, după ce a fost dojenit de mai multe ori de comisarul pentru piața internă Thierry Breton. Cu toate acestea, realitatea de pe teren arată contrariul.

Deși aderarea la cod este voluntară, angajamentele sale le anticipează în mare măsură pe cele din Digital Services Act (DSA), noul regulament de moderare a conținutului din Europa. Codul în sine urmează să devină un Cod de conduită obligatoriu.

Luna trecută, Comisia Europeană a desemnat Twitter drept o platformă foarte mare, ceea ce înseamnă că va trebui să urmeze un regim deosebit de strict în ceea ce privește transparența și managementul riscurilor.

În ziua anunțului, Breton a confirmat că rețeaua de socializare se află pe lista lor specială de supraveghere și că a obținut permisiunea de la platformă pentru a efectua un test de stres la sediul companiei la sfârșitul lunii iunie.

Cu toate acestea, în urmă cu două săptămâni, EURACTIV a dezvăluit că Twitter nu poate ține pasul cu noile cerințe UE care vor intra în vigoare pe 25 august.

Întrucât UE a fost întotdeauna o piață oarecum secundară pentru platformă, pare din ce în ce mai probabil ca Twitter să opteze pentru a nu respecta DSA, retrăgându-se cu totul din Europa.

Prin urmare, ieșirea din Codul de practică privind dezinformarea ar putea fi primul pas oficial al Twitter pentru retragerea din Europa.

Până la data publicării materialului, Twitter nu a răspuns la solicitarea EURACTIV pentru a comenta informațiile.