Ucraina: 3,4 miliarde de euro pentru statele care primesc refugiați
Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus miercuri majorarea cu 3,4 miliarde de euro a prefinanțării totale din REACT-EU.
Statele membre vor avea astfel acces mai rapid la fondurile din Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU), instrument creat pentru a suplimenta fondurile de coeziune și a ajuta la redresarea economică a UE după pandemia de COVID-19.
Pentru toate statele membre, Comisia Europeană propune majorarea prefinanțării de la 11% la 15% din tranșa REACT-EU pentru 2021.
În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populația lor națională (peste 1 % între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 - Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45%.
Această creștere totală a prefinanțării se ridică la 3,4 miliarde de euro, care urmează să fie plătite statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori (Parlamentul European și Consiliul).
După adoptarea de către colegiuitori, această injecție imediată de lichidități, în combinație cu flexibilitatea introdusă de Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor, a precizat Comisia.
În cele patru săptămâni de la invazia militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, au sosit în UE aproximativ 3,5 milioane de persoane, în principal femei și copii. Se estimează că alte aproximativ 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării.
Dincolo de sprijinul imediat oferit în ceea ce privește asistența la frontiere, primirea și protecția civilă, UE a luat miercuri măsuri suplimentare pentru a ajuta statele membre să se asigure că beneficiarii pot avea efectiv dreptul la educație, asistență medicală, cazare și locuri de muncă – trăsături distinctive ale modului de viață european.
Background
În cadrul NextGenerationEU, REACT-EU oferă în cursul anilor 2021 și 2022 o finanțare suplimentară de 50,6 miliarde de euro (în prețuri curente) pentru programele politicii de coeziune din perioada 2014-2020. REACT-EU a intrat în vigoare la 24 decembrie 2020 și poate finanța cheltuieli retroactiv de la 1 februarie 2020 până la 31 decembrie 2023.
Sprijin disponibil pentru refugiații din Ucraina
Protecție specială pentru copii: copiilor trebuie să li se garanteze accesul rapid la drepturile pe care le au, fără discriminare. Înregistrarea lor la intrarea în UE este esențială. Strategia UE privind drepturile copilului oferă un cadru complet pentru protecția și respectarea drepturilor copilului. Coordonatorii naționali numiți în cadrul Garanției europene pentru copii au un rol esențial de jucat în încurajarea și coordonarea eforturilor atât la nivel național, cât și cu autoritățile regionale și locale. În acest context, se acordă o atenție deosebită copiilor instituționalizați (de exemplu, din orfelinate) și copiilor expuși riscului de trafic și răpire. În plus, Comisia pregătește proceduri standard de operare specifice pentru transferarea minorilor neînsoțiți.
Accesul la educație: sprijinirea elevilor, a studenților și a profesorilor reprezintă o prioritate în aceste vremuri dificile. Comisia va reuni statele membre pentru a încuraja schimbul de experiență și pentru a identifica măsurile necesare pentru a le permite copiilor strămutați să își poată continua parcursul școlar. Platforma „School Education Gateway” va servi drept ghișeu unic care va da acces la materiale educaționale din Ucraina și la materiale ale statelor membre în limba ucraineană. Va fi esențial, de asemenea, să se valorifice capacitățile profesorilor ucraineni aflați printre persoanele nou-sosite în Europa. Comunitatea eTwinning poate ajuta grupurile create în spațiul securizat al platformei pentru sprijinirea cadrelor didactice. Flexibilitatea pe care o oferă programul de finanțare Erasmus+ va fi utilizată pentru a sprijini accesul studenților refugiați la educație și integrarea în instituțiile de învățământ superior a profesorilor care fug din calea războiului.
Accesul la asistență medicală: datorită unui mecanism de solidaritate instituit de Comisie, persoanele care au nevoie urgentă de spitalizare și tratament specializat pot fi transferate rapid între statele membre, 10 000 de paturi fiind deja disponibile în acest scop. ECDC monitorizează situația sanitară pe teren și a emis orientări privind prevenirea și controlul bolilor infecțioase. Comisia, prin intermediul HERA, sprijină, de asemenea, furnizarea de vaccinuri, o atenție deosebită acordându-se vaccinării copiilor. Ar mai fi de adăugat și că UE va lua măsuri specifice de sprijinire a sănătății mintale și pentru depășirea traumelor celor care fug din calea războiului, inclusiv crearea unei rețele de profesioniști în domeniul sănătății mintale care sunt vorbitori de ucraineană.
Accesul la locuri de muncă: statele membre sunt invitate să ia măsuri pentru a-i ajuta pe cei care sosesc în UE să își exercite rapid dreptul la muncă și la formare profesională. Este vorba despre informarea cetățenilor cu privire la drepturile pe care le au în temeiul Directivei privind protecția temporară, furnizarea de sprijin lingvistic sau de afaceri și asigurarea accesului la servicii de îngrijire a copiilor, proces în care serviciile publice de ocupare a forței de muncă au un rol esențial în calitate de interfață între cei aflați în căutarea unui loc de muncă și piața forței de muncă. Comisia a adăugat limba ucraineană în cadrul Instrumentului EU de stabilire a profilului de competențe al resortisanților din țările terțe, pentru a-i ajuta atât pe ucrainenii aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și pe cei care doresc să își continue studiile să își valorifice competențele și apoi să aibă acces la oportunitățile care se prezintă și la orientare pentru pașii de urmat. Comisia va testa, de asemenea, o nouă rezervă de talente, inițiativă menită să coreleze competențele cu locurile de muncă vacante. Alte inițiative ale Comisiei în acest domeniu includ elaborarea de noi orientări pentru a facilita recunoașterea calificărilor profesionale obținute în Ucraina și colaborarea cu partenerii sociali pentru a contribui la informarea sectorului privat cu privire la drepturile în temeiul protecției temporare și la programele disponibile.
Accesul la cazare și locuințe: pentru a răspunde nevoilor imediate de cazare adecvată, o nouă inițiativă privind „locuințele sigure” va sprijini europenii care își pun la dispoziție locuințele, mobilizând fonduri specifice și resurse online, după caz. În plus, Fondul pentru azil, migrație și integrare, precum și fondurile politicii de coeziune vor fi mobilizate pentru a consolida sistemele publice de primire. Pe termen mai lung, Fondul european de dezvoltare regională contribuie la furnizarea de locuințe sociale familiilor și persoanelor din comunitate, iar acesta poate acoperi atât achiziționarea, cât și renovarea locuințelor. Fondul social european poate sprijini serviciile și cazarea comunitare, în special pentru persoanele cu nevoi speciale, persoanele cu handicap, copii și persoanele în vârstă.
Comentarii