Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus miercuri majorarea cu 3,4 miliarde de euro a prefinanțării totale din REACT-EU.

Statele membre vor avea astfel acces mai rapid la fondurile din Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU), instrument creat pentru a suplimenta fondurile de coeziune și a ajuta la redresarea economică a UE după pandemia de COVID-19.

Pentru toate statele membre, Comisia Europeană propune majorarea prefinanțării de la 11% la 15% din tranșa REACT-EU pentru 2021.

În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populația lor națională (peste 1 % între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 - Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45%.

Această creștere totală a prefinanțării se ridică la 3,4 miliarde de euro, care urmează să fie plătite statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori (Parlamentul European și Consiliul).

După adoptarea de către colegiuitori, această injecție imediată de lichidități, în combinație cu flexibilitatea introdusă de Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor, a precizat Comisia.

În cele patru săptămâni de la invazia militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, au sosit în UE aproximativ 3,5 milioane de persoane, în principal femei și copii. Se estimează că alte aproximativ 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării.

Dincolo de sprijinul imediat oferit în ceea ce privește asistența la frontiere, primirea și protecția civilă, UE a luat miercuri măsuri suplimentare pentru a ajuta statele membre să se asigure că beneficiarii pot avea efectiv dreptul la educație, asistență medicală, cazare și locuri de muncă – trăsături distinctive ale modului de viață european.