Nouăzeci și doi la sută dintre ucraineni sunt în favoarea aderării la UE până în 2030, arată cel mai recent sondaj al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev pentru Institutul Național Democrat (NDI).

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în decembrie 2021, doar 67% au declarat că vor vota ”da” la un referendum privind aderarea la UE, relatează EURACTIV.com.

Această tendință este confirmată de un sondaj recent Rating care a constatat că 87% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea la UE într-un referendum – cea mai mare cifră măsurată vreodată.

O tendință similară poate fi observată în opinia publică și în privința apartenenței la NATO. Sondajul NDI arată că 86% ar dori ca Ucraina să fie membră NATO până în 2030, în timp ce 59% susțin aderarea imediată înainte de război.

Aproximativ 89% au răspuns că sunt foarte optimiști sau mai optimiști cu privire la viitorul Ucrainei.

Mai mulți ucraineni cred că războiul va fi mai lung în comparație cu ce credeau în mai. Atunci, 44% credeau că războiul se va termina după o jumătate de an. Doar 31% cred la fel astăzi, în timp ce numărul celor care cred că va mai dura un an s-au dublat.

68% spun că războiul a dus la o reducere a veniturilor, 64% vorbesc de o deteriorare a sănătății mintale, 50% - de o deteriorare a sănătății fizice, 46% reclamă despărțirea de familie, 37% - pierderea prietenilor și a familiei, 29% - pierderea loc de muncă și 9% - pierderea locuinței.

Jumătate spun că nu au curent electric în casă tot timpul, iar lipsa unei conexiuni la Internet este o problemă pentru 26%, în timp ce 12% au spus că reprezintă o problemă alimentarea cu apă.

Președintele Volodimir Zelenski rămâne un erou pentru mulți ucraineni, 88% consideră că acesta a făcut o treabă foarte bună sau bună de la invazie.

Pacea în schimbul teritoriului ocupat în prezent este extrem de nepopulară. 88% cred că este o poziție complet inacceptabilă sau oarecum inacceptabilă. 71% cred la fel despre renunțarea la candidatura Ucrainei pentru NATO. Pentru UE, cifra este de 75%.

După ce ucrainenii au fost destul de deschiși la negocierile de pace cu Rusia în mai, starea de spirit s-a schimbat acum: doar 29% ar fi de acord în prezent acest pas.