Pe măsură ce războiul Rusiei continuă în estul țării, oficialii ucraineni fac lobby susținut pentru ca liderii UE să acorde Ucrainei statutul de candidată cât mai curând posibil.

Ucraina a finalizat cea de-a doua parte a chestionarului pentru a dobândi statutul de țară candidată la aderarea la UE, președintele Volodimir Zelenski prezentându-i luni documentele, în cadrul unei întrevederi video președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Kievul a completat prima parte a chestionarului pe 18 aprilie, într-un timp record de 10 zile, o viteză care a crescut presiunea asupra Bruxellesului de a nu zdrobi speranțele acestei țări, relatează EURACTIV.com.

Potrivit oficialilor UE, se așteaptă ca recomandarea Comisiei Europene privind pașii în procesul de aderare să fie elaborată până la sfârșitul lunii mai și să fie gata până la sfârșitul lunii iunie.

Decizia de a oferi statutul de candidat aparține celor 27 de state membre, iar Comisia gestionează procesul de aderare, inclusiv durata.

Kievul va trebui în special să îndeplinească standarde riguroase în materie de guvernare, să lupte împotriva corupției și să aplice statul de drept înainte de a putea fi admis ca membru.

Aderarea la UE este un proces complex care poate dura ani, după cum recunosc ambele părți.

Primirea statutului de candidat este însă o etapă importantă, având în vedere că mulți ani Bruxelles-ul s-a uitat în cealaltă parte atunci când Ucraina, Moldova și Georgia au cerut să fie tratate ca viitoare membre ale UE, nu doar ca țări asociate.

Convingerea scepticilor

Oficialii guvernamentali ucraineni își dau seama că vor trebui să câștige de partea lor un număr semnificativ de omologi din unele capitale europene.

Vicepremierul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olha Stefanișina, spune că guvernele europene care sunt sceptice cu privire la aspirațiile Ucrainei de aderare la UE au prezentat argumente destul de „slabe”.

Marea majoritate a statelor membre ale UE susțin aspirațiile Ucrainei, a declarat reporterilor la kiev Stefanișina, dar a adăugat că există aproximativ șase până la șapte țări care sunt sceptice în ceea ce privește primirea rapidă a Ucrainei.

În Germania, Portugalia, Spania, Austria și Suedia ar fi nevoie de o „discuție”, a spus vicepremierul.

Deși Ungaria a susținut apelurile țărilor din Europa de Est la începutul acestui an pentru ca Ucraina să devină pe termen lung membră a UE, poziția recentă a Budapestei privind blocarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei au născut suspiciuni la Kiev. 

Întrebată dacă se așteaptă ca Budapesta să se numere printre sceptici, Stefanișina a spus că Ungaria nu s-a pronunțat în mod „vocal” până acum împotriva aspirațiilor de aderare a Ucrainei.

Stefanișina nu a lăsat nicio urmă de îndoială privind hotărârea Kievului de a face eforturi diplomatice suplimentare pentru a obține un răspuns pozitiv din partea statelor membre UE în iunie.

„Înțelegem că va fi o cale lungă pentru a construi unanimitatea între toate statele membre ... „Orice este nevoie din partea noastră pentru a construi acest consens, pentru a mobiliza această unitate, se va face”, a spus vicepremierul, adăugând: „Am plătit deja calitatea de membru cu sânge”.

Diplomații UE au remarcat în discuțiile cu EURACTIV.com că Ucraina „a făcut lobby pe lângă statele membre UE ca și cum ar sta deja la masa Consiliului European”.

În mod realist, nu ar trebui să vorbim dacă această țară, care trebuie să se ocupe și de documente birocratice în timp ce luptă într-un război la scară largă, ar trebui să fie parte sau un membru candidat al UE – ar trebui să ne asigurăm că este cât mai curând posibil”, a precizat un diplomat UE.

Dar, în primul rând, liderii, oficialii și diplomații UE subliniază că este vorba despre mesajul politic pe care acordarea statutului de candidat l-ar transmite nu doar Rusiei, ci și celor 44 de milioane de cetățeni ucraineni.

Ihor Zhovkva, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat unei delegații europarlamentare aflată în vizită, că, deși Kievul înțelege că negocierile de aderare vor fi dificile, „nu va înțelege dacă în iunie nu i se va acorda Ucrainei statutul de candidată din simple motive birocratice".

Statutul de candidată are „o semnificație simbolică uriașă pentru Ucraina”, a subliniat Zhovkva.

Un oficial ucrainean, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că ar putea însemna „uciderea ultimului pic de speranță” pentru tinerele generații de ucraineni care luptă împotriva invaziei ruse.

"Ce se va întâmpla dacă le luăm asta? Ei vor continua să lupte pentru că este vorba despre supraviețuire, dar își vor aminti că Europa i-a dezamăgit”, a adăugat oficialul.

În plus, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că drumul Ucrainei către o viitoare aderare va fi, de asemenea, strâns legat de redresarea postbelică oferită de Occident.

"Ar putea stabili un sistem de repere și ținte pentru a ne asigura că banii europeni sunt într-adevăr utili pentru poporul Ucrainei și sunt cheltuiți în conformitate cu regulile UE”, a spus von der Leyen, referindu-se la pachetul propus pentru redresare postbelică.

"Ar putea ajuta la combaterea corupției. Trebuie să facem asta. Ar putea alinia cadrul legislativ la standardele europene și ar putea îmbunătăți radical capacitatea productivă a Ucrainei”, a adăugat ea.

„În cele din urmă, va deschide calea pentru viitorul Ucrainei în interiorul UE”, a declarat von der Leyen în Parlamentul European săptămâna trecută.

„Am făcut atât de multe în ceea ce privește standardele de integrare europeană, în special la nivel local”, a declarat pentru EURACTIV Maria Mezențeva, vicepreședinte al comisiei pentru integrarea Ucrainei în UE a Radei Supreme.

Stând printre dărâmăturile din suburbiile eliberate ale Kievului, Mezențeva a subliniat că în special nivelurile locale și regionale și-au dezvoltat infrastructura și comunitățile conform standardelor europene.

„Aceasta este integrarea europeană, tot ceea ce vedeți în jur este integrare europeană – și trebuie să mergem mai departe”, a spus ea.