Ucraina îndeplinește două din cele șapte condiții necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, indică un raport ce va fi prezentat în această săptămână de Comisia Europeană.

Raportul va evidenția totuși progresele realizate de Kiev în pofida invaziei ruse, transmite marți Reuters, citând surse din UE.

Într-o decizie mai degrabă simbolică, UE a acordat Ucrainei, în urmă cu un an, statutul de candidată la aderare, la patru luni după începerea agresiunii ruse nejustificate și neprovocate împotriva țării vecine, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Însă UE a stabilit șapte condiții - printre care reforma sistemului judiciar și combaterea corupției endemice - pentru a lansa negocierile de aderare. Kievul a solicitat începerea acestor negocieri în cursul lui 2023.

Raportul executivului comunitar este un jalon important în acest proces. Susținătorii aderării rapide a Ucrainei doresc ca decizia de începere a negocierilor între Bruxelles și Kiev să fie luată la Consiliul European din decembrie acest an.

Doi reprezentanți ai UE, care au consultat raportul, au menționat că până în prezent Ucraina a îndeplinit două criterii, referitoare la reforma sistemului judiciar și la legea presei.

Alte criterii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE includ reforma Curții Constituționale, adoptarea unor măsuri eficiente de combatere a spălării banilor, legi pentru ținerea sub control a oligarhilor și salvgardarea drepturilor minorităților naționale.

Raportul din această săptămână este o etapă intermediară înaintea raportului oficial ce va fi publicat în luna octombrie și va fi prezentat miercuri reprezentanților permanenți ai statelor membre pe lângă UE.

De asemenea, documentul va fi prezentat joi, la Stockholm, miniștrilor de externe din UE.

Consiliul European va avea decizia finală cu privire la eventuala începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Polonia și țările baltice în general sprijină o procedură rapidă de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, în timp ce țări membre occidentale, precum Franța, Germania și Olanda, sunt mai reticente față de această idee.