Rezolvarea crizei din Ucraina "prin mijloace politice este în interesul Europei și al tuturor țărilor din Eurasia.

”În situația actuală, este necesar să se evite escaladarea și extinderea crizei, să se insiste asupra obținerii păcii și asupra promovării discuțiilor, asupra controlării impactului consecințelor crizei și în a fi vigilenți față de riscurile de pe front", a spus președintele Xi Jinping, întâlnindu-se la Beijing, în Sala Mare a Poporului, cu președintele Consiliului European Charles Michel, potrivit televiziunii publice chineze CCTV, preluată de ANSA.

China "este dispusă să poarte un dialog cu UE privind drepturile omului pe baza egalității și a respectului reciproc", i-a spus președintele Xi Jinping președintelui Consiliului European Charles Michel, în contextul "celor patru puncte de vedere" exprimate cu privire la dezvoltarea legăturilor. China și Europa trebuie "să respecte interesele și preocupările fundamentale reciproce, în special în ceea ce privește suveranitatea, independența și integritatea teritorială".

Prioritățile, potrivit televiziunii de stat CCTV, sunt "neinterferența în afacerile interne reciproce și protejarea comună a fundamentului politic al relațiilor bilaterale".

În cadrul întâlnirii de la Beijing, care a durat aproximativ trei ore, președintele Consiliului UE, Charles Michel, "a subliniat că UE se bazează pe China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, pentru a-i cere Rusiei să respecte principiile de bază ale Cartei ONU și să contribuie la a pune capăt distrugerii și ocupației brutale rusești. Ambii lideri au subliniat că amenințările nucleare sunt iresponsabile și extrem de periculoase", a explicat purtătorul de cuvânt al lui Michel, Barend Leyts, la finalul întâlnirii dintre președintele Consiliului UE și Xi Jinping.

Sursa: RADOR