Ucraina planifică luni importuri record de electricitate din cinci țări europene, după ce a raportat daune semnificative la infrastructura energetică din cauza atacurilor rusești, a declarat Ministerul Energiei.

Se estimează că importurile vor crește la 19.484 de megawați/oră (MWh), depășind recordul de 18.649 MWh înregistrat la sfârșitul lunii martie, după prima serie de atacuri rusești asupra sectorului energetic al Ucrainei, scrie Reuters.

"Sistemul energetic a suferit o lipsă semnificativă de electricitate pe parcursul celei mai mari părți a zilei," a transmis operatorul național de rețele electrice, Ukrenergo, pe aplicația de mesagerie Telegram.

"Motivul este dauna pe scară largă la centralele electrice ucrainene, ceea ce înseamnă că ele nu pot produce la fel de multă electricitate ca înainte de atac", a mai spsu el.

Ministerul a declarat că, în contextul unui deficit semnificativ în sistem, Ucraina intenționează să importe luni energie din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Republica Moldova.

Operatorul rețelei a declarat că asistența de urgență din partea Uniunii Europene a fost deja furnizată de la miezul nopții până dimineața, adăugând că se așteaptă restricții de energie pentru consumatorii industriali în această seară.

"Limitarea consumului este o măsură necesară pentru menținerea stabilității sistemului energetic după cel de-al cincilea atac cu rachete asupra centralelor electrice din acest an," a declarat operatorul.

Atacul combinat asupra infrastructurii energetice a Ucrainei de săptămâna trecută a cauzat daune serioase la trei centrale termice, exercitând o presiune suplimentară asupra rețelei electrice a țării.

Atacurile cu rachete și drone ale Rusiei asupra sectorului energetic al Ucrainei s-au intensificat începând cu luna martie, cauzând daune semnificative și declanșând pene de curent în multe regiuni. Atacurile au cauzat daune de peste un miliard de dolari în sector, a declarat ministrul Energiei al Ucrainei, German Galușcenko.

Facilitățile termice și hidroelectrice, precum și sistemele de transmisie a energiei, au suferit cel mai mult din atacuri, rezultând pierderea a aproximativ 80% din capacitatea de producție de energie termică a Ucrainei și creșterea dependenței de cele trei centrale nucleare, care produc aproximativ 50% din electricitatea țării.