Ucraina se oferă să înlocuiască Ungaria în cadrul NATO
Potrivit unei declarații a Ministerului său de Externe, publicată pe data de 7 ianuarie, Ucraina se oferă să înlocuiască Ungaria în cadrul NATO și în Uniunea Europeană, dat fiind faptul că tensiunile dintre cele două țări sunt în creștere.
Newsweek a contactat prin email Ministerul de Externe al Ucrainei și Ministerul de Externe al Ungariei în vederea unui comentariu.
De ce contează acest eveniment
Cele două țări au avut disensiuni din cauza expirării, începând din noul an, a acordului dintre Rusia și Ucraina în privința livrărilor de gaze. Declarația Ucrainei întărește statutul Ungariei ca țară separată din Europa, care îndeamnă la intrarea în sfera rusă. În plus, înlocuirea Ungariei în cadrul EU și în NATO ar slăbi efectiv retorica pro-Kremlin în sferele respective.
Ce ar fi de știut
În declarația de miercuri, Ministerul de Externe al Ucrainei a menționat următoarele aspecte: „Ultimele declarații manipulatoare din partea conducerii Ungariei referitoare la decizia Ucrainei de a nu prelungi acordul de tranzit cu statul agresor începând din anul 2025, declarații potrivit cărora demersul ar avea un impact negativ asupra prețurilor de consum, se înscriu într-o campanie informațională cu substrat politic în privința consumului intern".
Ministerul a mai adăugat că „Comisia Europeană a subliniat cît de poate de clar că decizia Uncrainei anunțată anterior nu a afectat securitatea energetică a țărilor din UE sau prețurile de consum de pe piața europeană”.
Ministerul a mai precizat că doar două din cele 27 de state membre ale UE „au trebuit să depună eforturi ca să poată asigura economiei și cetățenilor o sursă energetică alternativă, din Statele Unite și din Orientul Mijlociu”.
Ministerul de Externe a mai adăugat că cele două țări, neprecizate însă, care au încercat să-și păstreze relațiile energetice cu Rusia „au obstrucționat practic accesul pieței energetice din Europa la resurse primite din partea Statelor Unite sau din partea altor parteneri”.
Ministerul a conchis: „Dacă partea ungară acordă prioritate întăririi relațiilor cu Rusia în detrimentul celor cu UE și cu Statele Unite, atunci ar trebui să recunoască deschis acest lucru. Ucraina va fi gata să ocupe orice loc vacant din UE și din NATO în cazul în care Ungaria alege să elibereze acest loc în favoarea aderării la CSI sau la CSTO (Comunitaetea Statelor Independente și Organizația Tratatului Colectiv de Securitate)”.
Într-un mesaj pe Facebook, ministrul ungar de externe, Péter Szijjarto, a criticat o lege a parlamentului ucrainean care propune blocarea transportului de gaze naturale și de petrol din Rusia în perioada războiului, calificând-o drept „inacceptabilă”.
Szijjarto a mai scris că Kievul trebuie să aibă în vedere „o realitate: statele membre ale UE decid în unanimitate primirea unor noi membri. Cu alte cuvinte, este necesar ca fiecare stat membru să decidă printr-un ‚da’”.
El a mai adăugat că „fiecare țară are dreptul suveran de a decide de unde și ce rute trebuie să folosească pentru a-și asigura necesarul de energie. Nimeni din afară nu poate lua vreo decizie în această privință. Nimeni nu are dreptul să silească alte țări să facă niște achiziții mai scumpe și mai nesigure în materie de energie”.
Ungaria și Ucraina s-au mai ciocnit anterior din cauza apropiatelor relații dintre președintele rus, Vladimir Putin, și premierul ungar Viktor Orbán, iar Ungaria s-a opus de mai multe ori sancțiunilor europene împotriva Rusiei.
După izbucnirea războiului din urmă cu aproape patru ani, Ungaria și-a sporit importurile de gaze rusești, manifestându-și opoziția față de ajutorul militar și financiar acordat de Europa Ucrainei, după cum relatează Al Jazeera.
Potrivit planului său de victorie lansat în toamna anului 2024, Zelenski a pledat pentru „impulsionarea” aderării Kievului la NATO, dar multe țări, printre care și Ungaria, s-au opus acestui demers.
În februarie 2022, Ucraina și-a depus și candidatura în vederea aderării la UE, iar UE a hotărât să înceapă cu Kievul negocierile de aderare în 2023, prima reuniune pe această temă având loc în iunie 2024.
Ce spune lumea
Într-un mesaj pe X, un portal cunoscut anterior drept Twitter, Jurgen Nauditt, un utilizator proucrainean, scria: „Ungaria – afară, Ucraina – înăuntru. Ungaria este gata să preia locul Ungariei în UE și în NATO, dacă Ungaria decide să renunțe în favoarea aderării la CSI sau CSTO – declarație a Ministerului de Externe din Ucraina. Ministerul de Externe a răspuns astfel la acuzațiile Ungariei legate de o presupusă majorare a prețului gazelor în UE în urma întreruperii tranzitului de combustibil rusesc”.
„Ministerul subliniază că Rusia a creat întotdeauna probleme pe piața energetică europeană. Dacă prioritatea Ungariei este aceea de a întări Rusia, și nu UE și SUA, atunci ar trebui să recunoască asta deschis”. „Ucraina va fi gata să ocupe locul vacant în UE și în NATO dacă Ungaria decide să renunțe în schimbul calității de membră a CIS sau CSTO”.
Ce urmează
Rămâne de văzut dacă relațiile dintre Ucraina și Ungaria vor continua să se înrăutățească sau dacă Kievul va putea adera la NATO sau la UE atâta vreme cât războiul continuă.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii