Reprezentanții celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene au aprobat joi un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri, dar fără ca patriarhul Kirill să fie trecut pe lista neagră.

Textul a fost convenit în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE din Luxemburg, dar mai trebuie să primească acum acordul scris al fiecărui stat membru în vederea publicării sale, vineri, în Jurnalul Oficial, pentru a permite intrarea în vigoare a măsurilor, a precizat președinția franceză a Consiliului UE, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a propus includerea pe lista persoanelor sancționate, cu înghețarea averilor și o interdicție de intrare în UE, a patriarhului Kirill, pentru susținerea ofensivei ruse, dar Ungaria s-a opus, estimând că este vorba despre o atingere adusă libertății religioase.

Budapesta a blocat, de asemenea, un embargo total asupra petrolului rusesc, în contextul în care sancțiunile UE trebuie adoptate în unanimitate.

În cursul unui summit care a avut loc luni la Bruxelles, șefii de stat și de guvern ai țărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, pentru a reduce substanțial mijloacele de finanțare a războiul declanșat de Moscova în Ucraina.

Acordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat naval, respectiv două treimi din achizițiile europene. Pentru a elimina blocajul Budapestei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoducte, ceea ce privește în special Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

În condițiile în care Germania și Polonia s-au angajat la rândul lor să pună capăt importurilor prin oleoductul Drujba până la sfârșitul anului, în total 90% din exporturile de petrol rusesc către Europa ar trebui să fie oprite până la sfârșitul anului.

După negocieri care au durat o lună de zile, noul pachet de sancțiuni prevede, de asemenea, extinderea listei negre a UE cu circa 60 de persoane, între care numeroși militari ruși suspectați de „crime de război” la Bucea, membri ai familiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, dar și fosta gimnastă rusă Alina Kabaeva. Anumite media și opozanți susțin că aceasta are de ani de zile o relație cu Vladimir Putin, ceea ce liderul rus a dezmințit în 2008.

Printre măsuri se află și excluderea a trei bănci rusești din sistemul financiar internațional SWIFT, între care Sberbank, principala bancă din Rusia, precum și a unei bănci din Belarus.

Trei canale de televiziune rusești, între care Russia 24 și Russia RTR, vor avea interdicție la difuzare în UE.

Sancțiunile europene, adoptate începând din 2014 după anexarea Crimeei, vizează deja 1.091 de persoane și 80 de entități.

Vicepremierul rus responsabil pentru energie Aleksandr Novak a afirmat joi că primii care vor avea de suferit din cauza embargoului petrolier sunt consumatorii europeni.