Delegația Uniunii Europene în Israel și-a anulat tradiționala recepție de Ziua Europei pentru a-l împiedica pe ministrul de extrema dreaptă Itamar Ben-Gvir, membru al partidului ultranaționalist Otzma Yehudit să țină un discurs, relatează Euronews.

''Din păcate, am decis să anulăm anul acesta obișnuita recepție diplomatică, deoarece nu dorim să oferim o platformă unei persoane ale cărui opinii contrazic valorile pe care le reprezintă Uniunea Europeană'', a scris pe Twitter Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă.

Evenimentul în cauză din Israel ar fi trebuit să fie unul dintre multele evenimente pe care delegațiile UE din întreaga lume le găzduiesc pentru a marca Ziua Europei și aniversarea Declarației Schuman din 9 mai 1950, prin care a fost propusă crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului.

În mod tradițional, la recepție sunt invitați ambasadorii statelor membre și reprezentanții guvernelor locale: în Israel invitația a fost acceptată în weekend și de Itamar Ben-Gvir, ministrul securității naționale și liderul partidului ultranaționalist Otzma Yehudit, care face parte din majoritatea guvernului prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Prezența sa a stârnit imediat o mulțime de controverse, oficialii UE fiind neliniștiți la gândul de a-i oferi lui Ben-Gvir posibilitatea de a ține un discurs. După o zi de consultări cu statele membre, s-a ajuns la o decizie.

''Nu aprobăm opiniile politice ale domnului Ben-Gvir, nu aprobăm opiniile politice ale partidului său, deoarece acestea sunt în contradicție totală cu toate valorile și principiile pe care Uniunea Europeană le reprezintă și în care aceasta crede'', a explicat Peter Stano.

Ben-Gvir, care se ocupă cu aplicarea legii din Orientul Mijlociu, a fost condamnat în 2007 pentru incitarea la rasism împotriva arabilor și pentru sprijinirea unei organizații considerată grupare teroristă atât de Israel, cât și de Statele Unite.

"Este păcat că UE pretinde că reprezintă multiculturalismul și, în schimb, practică cenzura. Prietenii adevărați știu să-și exprime criticile, dar și să le asculte", a răspuns ministrul pe Twitter.

Într-o declarație citată pe scară largă de presa israeliană, Ben-Gvir și-a apărat și dreptul de a ține un discurs: ''Israelul este o democrație, iar într-o democrație poți asculta opinii diferite''.

Printre temele pe care ministrul a dorit să le ridice se număra războiul comun al Uniunii și Israelului împotriva terorismului și necesitatea consolidării cooperării în această luptă.

În final s-a decis ca în ziua de 9 mai, delegația Uniunii Europene în Israel, care se află în Ramat Gan, lângă Tel Aviv, să organizeze un eveniment cultural deschis publicului.

Sursa: RADOR