UE adaugă 21 de linii aeriene din Rusia pe „lista neagră” a siguranței aviatice
Cele mai mari 21 de linii aeriene din Rusia au fost adăugate de Comisia Europeană pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță. Practic, avioanele acestor linii nu mai pot zbura în spațiul aerian al UE.
„Toate marile companii rusești au interdicție de intra în spațiul european. Rusia a furat avioanele pe care le avea în leasing. Nu mai pot fi garantate certificatele de securitate aeriană operate de către companiile rusești”, a declarat Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni la București.
Ea spune că, în acest moment, companiile aeriene rusești, inclusiv Aeroflot, „încalcă regulile aviației civile internaționale, în general, și de securitate aviatică în particular”.
Comisia Europeană a actualizat luni Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță, adică cei care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau al unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii Europene deoarece nu respectă standardele internaționale de siguranță.
În urma acestei actualizări, 21 de companii aeriene certificate în Rusia sunt incluse în prezent pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță, din cauza îngrijorările grave cauzate de reînmatricularea forțată de către Rusia a unor aeronave aflate în proprietate străină. Practic, susține Comisia, Rusia permite operarea acestora cu bună știință fără certificate de navigabilitate valabile, ceea ce încalcă standardele internaționale de siguranță a aviației.
Potrivit Executivului UE, adăugarea liniilor aeriene rusești pe „lista neagră” nu este însă o altă sancțiune aplicată Moscovei.
„Trăim în contextul agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, doresc să fac foarte clar faptul că această decizie nu reprezintă o altă sancțiune împotriva Rusiei; ea a fost luată exclusiv pe baza unor motive tehnice și de siguranță. Nu amestecăm siguranța cu politica”, a precizat Adina Vălean.
Actualizarea Listei UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță se bazează pe avizul unanim al unor experți în domeniul siguranței aviației din statele membre, care s-au reunit prin videoconferință la 5 aprilie 2022, sub auspiciile Comitetului UE pentru siguranța aeriană, a precizat Comisia Europeană.
Comisia a menționat că, după această actualizare, 117 companii aeriene sunt interzise în spațiul aerian al UE. Este vorba de 90 de companii aeriene certificate în 15 state ale căror autorități aeronautice ar supraveghea inadecvat siguranța aviației, 21 de companii aeriene certificate în Rusia, precum și 6 companii aeriene individuale din alte state, pe baza unor deficiențe grave de siguranță identificate: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) și Air Zimbabwe (Zimbabwe). Alte două companii aeriene fac obiectul unor restricții operaționale și pot efectua zboruri spre UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Iran Air (Iran) și Air Koryo (Coreea de Nord).
Comentarii