Comisia Europeană a adoptat joi o interdicție de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar, care se va aplica din vara anului 2022.

Interdicția se va aplica după o perioadă de tranziție de șase luni. Astfel, începând din vară, acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare.

Dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte și paste tartinabile, până la supe și sosuri, sosuri pentru salate și suplimente alimentare.

Statele membre au aprobat în unanimitate propunerea Comisiei, prezentată în toamna trecută.

Aceasta s-a bazat pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care stabilea că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar. 

”Prin interdicția de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autoritățile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare”, a declarat comisara Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară.