Comisia Europeană a anunțat luni măsuri de sprijin a statelor membre, dar și a eforturilor globale de luptă împotriva epidemiei de coronavirus.

Executivul UE pune la dispoziție 232 milioane de euro pentru a ajuta la pregătirea, prevenția și ținerea sub control a virusului, a anunțat luni Comisia. O parte a banilor vor fi alocați imediat, în timp ce restul pachetului financiar va fi disponibil în următoarele luni.

„Cu peste 2.600 de vieți pierdute deja, nu există altă opțiune decât pregătirea pe toate planurile. Noul pachet de ajutor financiar va susține Organizația Mondială a Sănătății și are drept obiectiv asigurarea faptului că statele cu sisteme de sănătate mai slabe nu vor rămâne în urmă. Ținta noastră este să ținem sub control focarul la nivel internațional”, a declarat Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestiunea crizelor.

Din pachetul financiar, 114 milioane de euro sunt destinați OMS, care va pregăti un plan global de pregătire și reacție; 15 milioane de euro sunt alocate în Africa, pentru a sprijini măsuri precum diagnosticul rapid și supravegherea epidemiologică; 100 milioane euro, din care 90 milioane euro pentru un parteneriat public-privat cu industria farmaceutică pentru căutarea unui vaccin și 10 milioane pentru proiecte de cercetare privind epidemiologia, diagnosticul, terapeutica și managementul clinic în retenție și prevenire; iar 3 milioane euro sunt destinați Mecanismului de protecție civilă al UE pentru zboruri de repatriere a cetățenilor UE din regiunea Wuhan, centrul epidemiei din China.