Președintele belarus Aleksandr Lukașenko are deja interdicția de a intra în orice țară din UE.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat că UE este "pregătită" să adopte noi sancțiuni împotriva Belarusului, dacă va permite desfășurarea de arme nucleare rusești pe teritoriul său, scrie El Periodico.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko și alte 194 de persoane apropiate regimului au deja interdicția de a intra în UE, iar averile lor sunt înghețate.

"Acceptarea de către Belarus a armelor nucleare rusești ar implica o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene. Belarusul încă o poate opri, este decizia sa. UE este pregătită să răspundă cu mai multe sancțiuni", a spus Borrell pe contul său de Twitter.

În prezent, și Belarusul este sub incidența unor sancțiuni economice care vizează sectoare specifice, inclusiv finanțe, comerț, bunuri cu dublă utilizare, telecomunicații, energie și transporturi.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că intenționează să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, principalul aliat al Moscovei în Europa și aflat la granița cu Ucraina, Polonia și Lituania. Putin a susținut că aceasta este o mișcare similară cu cea a Statelor Unite, care depozitează arme nucleare la bazele sale din Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia.

Pentru NATO, aceasta este o analogie "complet înșelătoare". "Aliații NATO acționează respectând deplin angajamentele lor internaționale. Rusia și-a încălcat în mod constant angajamentele de control al armelor, suspendându-și recent participarea la tratatul New START [de neproliferare]", a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu.

Experții consideră că un atac rusesc ar implica probabil utilizarea de arme mici, așa-numitele "tactice", diferite de armele nucleare "strategice" de mare putere, cu rază lungă de acțiune.

Sursa: RADOR