Uniunea Europeană a promis 500 de milioane de euro pentru a îmbunătăți infrastructura energetică din Balcanii de Vest, a anunțat șefa CE, Ursula von der Leyen, în Macedonia de Nord, la prima oprire a unui turneu în regiune.

Anunțul vine în timp ce creșterea prețurilor la energie declanșată de războiul Rusiei din Ucraina și de începutul iernii trimit unde de șoc în economiile europene care se luptă deja cu creșterea inflației, relatează EURACTIV.com.

Potrivit Ursulei von der Leyen, ajutorul începe cu acordarea imediată a 80 de milioane de euro pentru Macedonia de Nord pentru a ”ajuta la abordarea impactului prețurilor ridicate la energie”.

”Desigur vor veni și alți (bani). De exemplu, există 500 de milioane de euro în granturi pentru întreaga regiune pentru a investi în conexiuni energetice, eficiență energetică și, desigur, energie regenerabilă”, a spus von der Leyen, subliniind importanța de a fi independent de combustibilii fosili ruși.

O parte din sprijin va veni din achiziționarea comună de gaze pe piața globală.

”Criza energetică și economică cauzată de războiul din Ucraina au unit Europa. Numai uniți ne putem descurca cu lipsa de energie și hrană”, a spus premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski.

Vestea va veni probabil ca o ușurare pentru multe țări din Balcanii de Vest, inclusiv Macedonia de Nord, unde producția internă de electricitate satisface doar două treimi din nevoile anuale ale țării.

Majoritatea țărilor din Balcanii de Vest, inclusiv Macedonia de Nord, se află în diferite stadii de negocieri cu privire la potențiala intrare în UE, unele țări fiind candidate oficiale la aderare de peste un deceniu.

Oficialii UE au afirmat în repetate rânduri că țările din Balcanii de Vest fac parte din familia europeană, în pofida procesului îndelungat de aderare.

Experții au avertizat că procesul de integrare blocat provoacă un euroscepticism tot mai mare, lăsând spațiu pentru ca influența Rusiei să crească în regiune.

Vizita de miercuri e a doua a lui von der Leyen la Skopje în acest an. În iulie, ea a vorbit în Parlamentul macedonean în ajunul începerii oficiale a negocierilor dintre Macedonia de Nord și UE.

Turneul balcanic al Ursulei von der Leyen continuă în Albania, Kosovo, Muntenegru și Serbia.